Tribal Football

Koeman maakt definitieve selectie bekend: geen EK voor Olij, Timber en Maatsen

De teamfoto van het Nederlands elftal voorafgaand de wedstijd tegen Duitsland in maart
De teamfoto van het Nederlands elftal voorafgaand de wedstijd tegen Duitsland in maartAFP
Bondscoach Ronald Koeman heeft de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het EK voetbal bekendgemaakt. In de 26-koppige selectie is geen plek vrijgehouden voor Sparta-keeper Nick Olij, Feyenoord-middenvelder Quinten Timber en Borussia Dortmund-linksback Ian Maatsen. Het EK begint voor Nederland op 16 juni met een wedstrijd in Hamburg tegen Polen.

Het ontbreken van Olij betekent dat Justin Bijlow mag aantreden voor het Nederlands elftal. Bijlow miste dit seizoen in totaal liefst 25 wedstrijden voor club en land door twee verschillende blessures en kwam in totaal 24 keer uit voor Feyenoord, maar de 26-jarige sluitpost heeft bondscoach Ronald Koeman toch genoeg weten te overtuigen. Olij miste dit seizoen geen minuut bij Sparta en kreeg 53 doelpunten tegen in 37 wedstrijden, waarin hij ook achtmaal 'de nul' hield.

Advertisement
Advertisement

Ook Quinten Timber is buiten de selectie van Oranje gelaten. Timber, kwam 44 keer uit voor Feyenoord en stond 43 keer in de basis, was goed voor 8 goals en 10 assists. Ian Maatsen bleek de verrassende derde afvaller, en niet Ryan Gravenberch. Maatsen werd in de winter verhuurd aan Borussia Dortmund, met wie hij komende zaterdag de Champions League-finale speelt. Maatsen kwam dit seizoen 22 keer uit voor Dortmund en was daarin goed voor 3 goas en 2 assists.

De Roon onbeschikbaar

Door het eerdere wegvallen van Marten de Roon hoefde Koeman nog maar drie spelers weg te strepen uit de voorselectie. De Roon kampt met een spierblessure en moest eerder al de Europa League-finale en het slot van de Serie A aan zich voorbij laten gaan. Eerder maakte de bondscoach al bekend Georginio Wijnaldum mee te nemen naar het EK in Duitsland.

Het Nederlands elftal oefent in aanloop naar het EK in Duitsland, dat zaterdag 15 juni aftrapt, tegen Canada op 6 juni en speelt op 10 juni de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland in De Kuip. Op het EK zit Oranje in de groep met Polen, Frankrijk en Oostenrijk.

De definitieve EK-selectie van het Nederlands elftal:

Keepers: Bart Verbruggen (Brighton), Mark Flekken (Brentford), Justin Bijlow (Feyenoord)

Verdedigers: Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Stefan de Vrij (Inter), Micky van de Ven (Spurs), Matthijs de Ligt (Bayern München)

Middenvelders: Frenkie de Jong (FC Barcelona), Joey Veerman (PSV), Teun Koopmeiners (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq), Tijjani Reijnders (AC Milan), Ryan Gravenberch (Liverpool)

Aanvallers: Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Wout Weghorst (Hoffenheim), Xavi Simons (RB Leipzig, gehuurd van PSG), Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Donyell Malen (Borussia Dortmund)