Tribal Football

Derby Week: Ferencvaros și Ujpest din Budapesta se luptă în orașul plin de rivalități

Ferencvaros va înfrunta duminică pe Ujpest în derby-ul Budapestei
Ferencvaros va înfrunta duminică pe Ujpest în derby-ul Budapesteigroupamaarena.com, Flashscore
În Budapesta locuiesc 2,5 milioane de oameni, un sfert din populația totală a Ungariei. Când vine vorba de fotbal, concentrarea puterii în capitală este și mai pronunțată. Din 1901, când a fost înființată liga națională de fotbal, echipele din capitală au câștigat 110 titluri. Cele mai multe dintre acestea au fost împărțite între cele mai puternice patru cluburi maghiare din punct de vedere istoric și cele patru mari rivale din oraș.

Cele mai mari cluburi din Budapesta

Ferencvaros a câștigat 35 de titluri de campion (inclusiv cel din acest sezon, care a fost asigurat cu patru etape înainte de final), MTK Budapesta 23, Ujpest 20 și Honved 14. Ferencvaros a preluat conducerea în primii ani ai secolului XX, câștigând primele opt titluri între 1903 și 1913. MTK a reușit să le întrerupă domnia și, după triumfurile din 1904 și 1908, s-a impus ulterior din perioada din preajma Primului Război Mondial până în 1925, când a câștigat campionatul pentru a zecea oară consecutiv și pentru a douăsprezecea oară în total.

Advertisement
Advertisement

S-a stabilit astfel prima mare rivalitate de la Budapesta, între Ferencvaros și MTK, cunoscută sub numele de Derby-ul etern (Orokrangado în maghiară). În 1930, o altă echipă din capitală, Ujpest FC, a câștigat primul titlu, l-a apărat în 1931 și a dominat de cinci ori campionatul în deceniul dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. În aceeași perioadă, Ferencvaros a adăugat trei titluri, iar MTK două.

După război, un alt competitor, Honved, a intrat în lupta nu doar pentru Budapesta, ci pentru întreaga Ungarie.

Puternicii maghiari au stabilit tendințele

Honved a început să joace sub numele de Honved în 1949; până atunci se numea Kispest AC. Au fost redenumiți și schimbați fundamental după ce Partidul Comunist a preluat conducerea țării, iar Ministerul Apărării a luat clubul sub aripa sa (termenul "Honved" înseamnă apărător al patriei).

Armata a recrutat cei mai buni fotbaliști din țară și succesul a venit imediat. Honved a câștigat titlul în sezonul 1949/50, iar în prima jumătate a anilor 1950 doar MTK a putut concura cu ei (au câștigat campionatul în 1951 și 1953). Acesta din urmă era, de asemenea, un club promovat de regim și aflat sub administrația Biroului de Protecție a Statului, sau a poliției secrete.

Fanii lui Ferencvaros la derby
Fanii lui Ferencvaros la derbyProfimedia

La acea vreme, cel mai important derby din oraș era un duel între Honved militar și MTK, redenumit "Voros Lobogo" (Steagul Roșu) și reprezentând poliția secretă.

Pe lângă dominația internă, ambele echipe au obținut succese pe plan internațional. Cei mai buni fotbaliști ai acestora au format baza echipei naționale a Ungariei, care a cucerit lumea la acea vreme. Cei mai mulți dintre ei au fost jucători de la Honved, condusă de Ferenc Puskas. Primul mare succes al echipei naționale a fost câștigarea medaliilor de aur la Jocurile Olimpice din 1952, unde au câștigat întregul turneu fără să piardă niciun punct și cu un golaveraj total de 20-2.

În 1953, "Echipa de aur" (Aranycsapat în maghiară), așa cum a ajuns să fie cunoscută în țară, a obținut un alt mare succes, chiar dacă a fost doar un meci amical. Ungurii i-au înfruntat pe englezi în sanctuarul lor de pe Wembley și au fost prima echipă continentală care i-a învins pe teren propriu (6-3). În revanșa de la Budapesta, în 1954, ungurii s-au impus cu 7-1, provocând Angliei cea mai grea înfrângere din istorie. Presa engleză s-a referit la învingătorii lor ca la "puternicii Maghiari".

Ungurii erau favoriți cerți la Cupa Mondială din 1954, unde au câștigat toate meciurile până în finală și au marcat 27 de goluri în cinci partide. În finală, însă, au pierdut în mod surprinzător cu 3-2 în fața Germaniei de Vest, pe care o învinseseră cu 8-3 în faza grupelor.

Echipa antrenorului Gusztav Sebes a jucat într-un mod revoluționar, bazat pe interacțiunea dinamică între linii. Jucătorii nu se limitau să joace în mod rigid rolul unui anumit post, ci schimbau pozițiile pe teren și acopereau o rază mult mai mare decât se obișnuia până atunci. Puternicii maghiari au pus bazele fotbalului total, care a fost perfecționat ulterior de olandezi și care este principiul director al fotbalului modern chiar și în prezent.

Epoca de succes a echipei maghiare și a lui Honved s-a încheiat în 1956. În luna noiembrie a acelui an, când echipa Honved se afla în Spania pentru un meci împotriva lui Athletic Bilbao în Cupa Campionilor Europeni, în Ungaria a izbucnit o revoltă care a fost reprimată violent de regimul comunist cu ajutorul armatei sovietice. Mulți jucători de la Honved, printre care și vedeta Puskas, au profitat de situație și au rămas în exil în Spania.

La sfârșitul anilor 1960 a venit renașterea echipei Ujpest. Acest lucru s-a datorat în principal faptului că și acest club a fost susținut de regim - era administrat de Ministerul de Interne. Denumită după eroul și războinicul medieval maghiar Gyorgy Dozsa, echipa a câștigat șapte titluri la rând între 1969 și 1975.

Popor vs. regim, oraș vs. țară

Spre deosebire de celelalte trei mari cluburi din capitală, Ferencvaros a rămas un "club al poporului", neafiliat la nicio ramură a aparatului comunist de stat. Odată cu ascensiunea lui Ujpesti în anii 1970, derby-ul dintre cele două a devenit noua rivalitate principală din oraș.

Ferencvaros, MTK
Ferencvaros, MTK P3K / Google Earth

Pe lângă conotațiile politice și rivalitățile sportive, geografia joacă, de asemenea, un rol important în derby-ul din Budapesta. În timp ce Ferencvaros este în mod tradițional un club orășenesc din districtul situat chiar în centrul Budapestei, Ujpesti este la origine o municipalitate separată de la periferia capitalei, din care a devenit parte abia în 1950.

Toate cele cinci derby-uri de la Budapesta din acest sezon au fost câștigate de Ferencvaros, cele mai multe dintre ele confortabil. Aceștia s-au impus cu 6-1, 5-1 și 2-1 în fața MTK, în timp ce Ujpesti a suferit înfrângeri cu 3-0 și 5-0. Vor încheia campionii ligii cu o nouă victorie în derby?

Meciul începe duminică, 19 mai, de la ora 20:15 CET. Ujpest așteaptă o victorie împotriva marii lor rivali de 25 de meciuri, începând cu 2015.

Alte derby-uri ale săptămânii:

Joi, 16 mai

SUA - Major League Soccer

DC United vs New York Red Bulls

Cupa Atlanticului

Cea mai bună dintre cele două rivale în confruntările lor câștigă trofeul Atlantic Cup. Red Bulls sunt câștigătorii din sezonul trecut, după ce au câștigat ultimul derby împotriva lui DC United cu o victorie palpitantă de 5-3.

Norvegia - Eliteserien

Bodo/Glimt vs Tromso IL

Slaget om Nord-Norge (Bătălia pentru nordul Norvegiei)

Orașele Bodo și Tromso sunt situate deasupra cercului polar arctic. În prima Bătălie pentru Nordul Norvegiei din actualul sezon, se vor înfrunta prima (Bodo) și ultima echipă din clasament.

Vineri, 17 mai

Finlanda - Veikkausliiga

FC Ilves vs FC Haka

Derby-ul de la Pirkanmaan

Ilves din Tampere și Haka, cu sediul la 35 km sud, în Valkeakoski, se înfruntă în derby-ul regiunii Pirkanmaa din sudul Finlandei. Cele două rivale au făcut parte din grupa de retrogradare a sezonului 2023, dar ambele au reușit să se salveze. Acum va avea loc primul derby al sezonului 2024.

Sâmbătă, 18 mai

Chile - Primera Division de Chile

Universidad de Chile vs Universidad Catolica

Clásico Universitario (Clasico Universitario)

Clasico Universitario este cel mai vechi derby între două cluburi cu rădăcini în mediul universitar. Prima dată când echipele din metropola Santiago s-au întâlnit a fost în 1909. După Colo Colo, celălalt rival din oraș, cele două cluburi universitare sunt pe locul al doilea (Universidad de Chile, 18) și al treilea (Catolica, 16) în ceea ce privește numărul de titluri câștigate.

SUA - Major League Soccer

New York City FC vs New York Red Bulls

Derby-ul râului Hudson

După confruntarea de miercuri (joi dimineață, ora României) cu rivalii de la Washington DC, New York Red Bulls va avea parte de un nou derby, de această dată împotriva rivalilor locali de la New York City FC.

RB este una dintre echipele care au jucat în prima ediție a MLS, în 1996, dar pe atunci se numea New York/New Jersey MetroStars, iar din 2005 funcționează sub numele Red Bulls. În 2013, în oraș s-a format un nou club și imediat s-a născut o rivalitate. Red Bulls își are sediul în New Jersey și orașul în Bronx, peste râul Hudson, jucând meciurile de acasă pe Yankee Stadium, un stadion conceput inițial doar pentru baseball.

Stadionul Yankee Stadium a fost proiectat inițial doar pentru baseball
Stadionul Yankee Stadium a fost proiectat inițial doar pentru baseballProfimedia

SUA - Major League Soccer

Houston Dynamo vs FC Dallas

Derby texan

Derby-ul texan este din nou în program, după ce a avut loc în urmă cu trei săptămâni, când l-am tratat în detaliu în Săptămâna Derby. Dallas FC a câștigat primul meci din sezonul 2024 cu 2-0 și până acum este mai aproape de câștigarea trofeului El Capitan, pentru care se luptă în derby cu Houston Dynamo.

SUA - Major League Soccer

Real Salt Lake vs Colorado Rapids

Cupa Rocky Mountain

Cupa Rocky Mountain se desfășoară tot în MLS. Munții Stâncoși se înalță între Salt Lake City din Utah și Denver din Colorado, iar rivalitatea dintre cele două cluburi din aceste orașe poartă acest nume. Cupa Rocky Mountain, la fel ca și Cupa Atlantic și Cupa El Capitan, este un trofeu fizic. Acesta este câștigat de echipa care acumulează cele mai multe puncte în derby. Prima ediție din acest an a fost câștigată de Colorado cu 2-1.

Brazilia - Serie A

Vasco da Gama vs Flamengo

Clássico dos Milhoes (Clasico Millions)

Derby-ul marilor cluburi din Rio de Janeiro se numește Clasico Milhoes, pentru că milioane de oameni reprezintă baze uriașe de fani. Aceștia au fost dobândiți de ambele echipe în anii 1920, când dominau fotbalul din zona Rio și nu se formase încă o competiție națională.

Duminică, 19 mai

Suedia - Allsvenskan

Hammarby IF vs AIK

Stockholmsderbyt I (Derby-ul Stockholm )

Hammarby IF și AIK sunt două dintre cele trei mari cluburi din zona metropolitană Stockholm (al treilea este Djurgardens IF), iar rivalitatea dintre ele este una dintre cele mai mari din Suedia. Derbiul este adesea însoțit de încăierări între fani, iar huliganii de la Hammarby și AIK se numără printre cele mai cunoscute și mai mari facțiuni de huligani din țară.

Țările de Jos - Eredivisie

PEC Zwolle vs FC Twente

Overijsselse derby (Derby de Overijssel)

Meciul dintre PEC Zwolle și Twente este o luptă între capitala (Zwolle) și cea mai mare (Enschede) din cadrul provinciei Overijssel. De data aceasta, derby-ul va avea loc în ultima rundă a sezonului din Eredivisie. Zwolle, în calitate de nou-venită, nu a avut probleme în competiția de top, în timp ce Twente este la îndemâna unui loc trei excelent și a unei participări în Liga Campionilor.

Clasamentul Eredivisie
Clasamentul EredivisieFlashscore

Olanda - Eredivisie

Feyenoord vs Excelsior

Rotterdamse derby II (Derby de Rotterdam 2)

La Rotterdam se află trei cluburi din prima divizie. Pe lângă Feyenoord, care va termina pe locul doi în acest an, mai sunt Sparta și Excelsior. Sparta și-a asigurat un loc de play-off pentru un loc în Conference League, în timp ce Excelsior încă luptă pentru supraviețuire. În ultima rundă a sezonului regulat, acestea vor încerca să evite retrogradarea prin obținerea de puncte în derby-ul cu Feyernoord.

Belgia - Jupiler Pro League

Anderlecht vs Club Brugge

De Topper (Meci de top)

De Topper va avea loc în liga belgiană în runda de campionat și va fi unul de mare anvergură. Până la urmă, au mai rămas doar două etape de disputat, iar Anderlecht și Club Brugge conduc în clasament cu același număr de puncte înainte de meci.

Grecia - Superliga

Panathinaikos vs Olympiakos

Derby-ul eternilor dușmani

În ultima rundă a Superligii, cele mai titrate două cluburi grecești (Olympiakos are 47 de titluri, Panathinaikos 20) și, astfel, cele mai mari două rivale din Atena se vor înfrunta, potențial pentru titlu. Cu toate acestea, cel de-al treilea membru al Big Three-ului din Atena și-ar putea apăra titlul, AEK fiind în fruntea clasamentului cu două etape înainte de final. Ar fi cel de-al 14-lea triumf în campionat din istoria lor.

Turcia - Super Lig

Galatasaray vs Fenerbahce

Kıtalararası Derbi (Derby intercontinental)

Fenerbahce are 28 de titluri, în timp ce Galatasaray are 24 și un avans de șase puncte față de rivala sa cu trei etape înainte de final. Meciul dintre cele mai titrate cluburi din Turcia se numește Derby Intercontinental deoarece Galatasaray are sediul pe malul european al strâmtorii Bosfor, în timp ce Fenerbahce se află în partea asiatică a Istanbulului. Am scris despre acest derby și alte derby-uri din Istanbul în Săptămâna Derby anterior.

Polonia - 1. Liga

Lechia Gdansk vs Arka Gdynia

Derby-ul Tri-City 

În nordul Poloniei, pe coasta baltică, orașele Gdansk, Gdynia și Sopot formează împreună așa-numitul Tri-City, Gdansk și Gdynia fiind gazdele a două cluburi mari. În sezonul 2023/2024, confruntarea dintre Lechia și Arka a fost un meci din divizia secundă, dar din sezonul următor, cel mai probabil, derby-ul Tri-City va fi văzut în Ekstraklasa. Lechia are deja asigurată promovarea, iar Arka este foarte aproape. Acum, rivalii locali se vor duela pentru a vedea cine va câștiga titlul. Arka se află la trei puncte în urmă cu două etape înainte de final.