Tribal Football

První střet na velkém turnaji. Nizozemci vyzvou na ME Poláky bez zraněného Lewandowského

Lewandowski do zápasu s Nizozemskem kvůli zranění nezasáhne.
Lewandowski do zápasu s Nizozemskem kvůli zranění nezasáhne.Profimedia
Fotbalisty Polska a Nizozemska čeká první vzájemný souboj na velkém turnaji, jímž v neděli na mistrovství Evropy v Německu rozehrají skupinu D. Oranje jsou jasní favorité zápasu i proto, že soupeř se musí obejít bez zraněného kanonýra Roberta Lewandowského (35). Navíc s Poláky od května 1979 neprohráli už 12 zápasů po sobě. Utkání v Hamburku má výkop v 15:00. Dalšími mužstvy ve skupině D jsou Francouzi a Rakušani.

Polsko – Nizozemsko (15:00+audiokomentář)

"Každý soupeř ve skupině je těžký. Možná, že nemá takovou kvalitu jako Francie, s níž se utkáme ve druhém zápase, ale Polsko je dobře organizované, silné a pevné v defenzivě. Jsou i fyzicky silní a mají řadu talentovaných záložníků. Neměli bychom předpokládat, že prostě vyhrajeme. Musíme být v tomto ohledu ostražití," řekl trenér Nizozemska Ronald Koeman.

Advertisement
Advertisement

Rovněž jeho výběru se nevyhnuly zdravotní komplikace. Frenkie de Jong nestihl vyléčit zraněný kotník a šampionát nestihne. Další záložník Teun Koopmeiners se zranil v přípravě.

EURO preview: Polsko Livesport CZ + SK

Oranje vyhráli evropský šampionát v roce 1988, kdy se turnaj konal v tehdejší Německé spolkové republice. Na posledním ME vypadli v osmifinále s Českem. Na kontinentálním turnaji startují po 11., Poláci popáté, přičemž všechny jejich účasti se datují od roku 2008. Do vyřazovací fáze prošli ale pouze jednou.

Zatímco Nizozemci postoupili na Euro z druhého místa ve skupině za lídrem Francií, Poláci v kvalifikačních bojích obsadili až třetí příčku za překvapivě vítěznou Albánií a Českem. Cestu na šampionát si vybojovali až přes play off, v němž zdolali Estonsko a Wales.

Vz
VzLivesport

"Víme, jak silní Nizozemci jsou. Respektujeme je, ale nebojíme se jich. Naše taktika? Pokud půjdeme do utkání s cílem přežít, nebude to fungovat. Máme plán a doufám, že se ho budeme držet. Z hlediska analýzy soupeře jsme hráče připravili dobře, ukázali jsme jim klipy z 20 zápasů Nizozemska," prohlásil kouč Polska Michal Probierz.

Optimistický je i ohledně zdravotního stavu Lewandowského. Pětatřicetiletý kanonýr Barcelony si v pondělním přípravném utkání s Tureckem přivodil svalové zranění. "V jeho rekonvalescenci nastalo zlepšení. Doufáme, že bude připravený na druhý zápas s Rakouskem," řekl jednapadesátiletý Probierz.

Program Eura: Kdy hrají Češi?