Tribal Football

Maďarský guláš v obraně proměnili v plnou porci bodů švýcarští premianti

Updated
Švýcaři si poradili s Maďarskem bezpečně 3:1.
Švýcaři si poradili s Maďarskem bezpečně 3:1.AFP
Švýcarsko vstoupilo do Eura vítězně, ve skupině A porazilo Maďarsko 3:1. Kouč Murat Yakin vložil důvěru v útočníka Kwadwoa Duaha, který za seniorskou reprezentaci nastoupil do prvního soutěžního duelu. Ostrostřelec Ludogorce se trenérovi odvděčil nejlepším možným způsobem, neboť už ve 12. minutě skóroval. Premiérovou branku v dresu s helvétským křížem si před pauzou připsal i Michel Aebischer, jenž kromě nakonec vítězného zásahu zaznamenal také asistenci na první trefu. Maďaři, kteří v kvalifikačním cyklu neprohráli, se tak museli na startu turnaje smířit s porážkou.

Maďarsko – Švýcarsko 3:1

Švýcaři nechyběli na šesti velkých turnajích v řadě a na každém z nich došli až do vyřazovací fáze. Na minulém Euru si dokonce v osmifinále vyšlápli na tým tehdejších mistrů světa z Francie a sebevědomí jim nechybělo ani letos. Na úvod skupiny proti nim však stanuli nebezpeční Maďaři, kteří našli přemožitele jen jednou z posledních 16 zápasů.

Advertisement
Advertisement

Obě mužstva doprovázela zpočátku duelu nervozita. Tu se pokusil v 10. minutě zlomit Roland Sallai dalekonosným pokusem, jeho projektil se ovšem s přesností vůbec nepotkal. Mnohem lépe si vedl na druhé straně Duah, jenž se po výborném náběhu ocitl sám před Péterem Gulácsim a bez problému jej prostřelil.

SestLivesport CZ+SK

V obdobné situaci se ocitl Rubén Vargas po chybné rozehrávce soupeře, avšak tváří v tvář maďarskému gólmanovi neuspěl. V závěru se Magyarok pokusili o vyrovnání při standardní situaci, nicméně hlavička Williho Orbána nemohla Yanna Sommera ohrozit. A tak znovu udeřili Švýcaři. Aebischer vypálil zpoza vápna a jeho pokus zapadl k pravé tyči.

Krátce po přestávce mohl na svou premiérovou trefu navázat druhým zásahem Duah. Po přihrávce Granita Xhaky střílel z prvního dotyku, ale Gulácsi se vytáhl povedeným zákrokem. Maďaři se nevzdávali, jejich střelbě však chyběla přesnost, což při zakončení hlavou potvrdil i Barnabás Varga, jenž těsně minul levou tyč.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Toto varování vzali Švýcaři na lehkou váhu, což se projevilo v 66. minutě, kdy už Varga svou hlavičku usměrnil přesně. Maďarští fotbalisté nicméně k vyrovnání nedokráčeli. Naopak v nastavení přidal pojistku na výhře střídající Breel Embolo, který využil další velké chyby v defenzivě a přeloboval Gulácsiho.

Švýcarům se tedy podařilo ve svém zahajovacím utkání zvítězit. Jejich druhým soupeřem v kolínské areně budou 19. června Skotové. Maďaři ve stejný den vyzvou ve Stuttgartu domácí Němce.

Aebischerovy statistiky proti Ma
Aebischerovy statistiky proti MaOpta by Stats Perform / AFP

Tabulky Eura 2024