Tribal Football

Nevadí nám být černým koněm. Musíme ukázat jednotu, vyzývá chorvatský lídr Modrič

Luka Modrič na tréninku chorvatské reprezentace.
Luka Modrič na tréninku chorvatské reprezentace.AFP
Chorvatsko v čele s Lukou Modričem (38) v předešlých letech opakovaně dokázalo, že se může měřit s nejlepšími národními týmy planety. Lídrovi bronzového celku z minulého mistrovství světa přesto nevadí, že jsou Vatreni na Euru 2024 v mimořádně těžké skupině B považováni za černého koně.

Španělsko – Chorvatsko (18:00+audiokomentář)

Svěřenci trenéra Zlatka Daliče vstoupí do šampionátu na berlínském Olympiastadionu večerním utkáním proti Španělsku a budou se snažit proklestit si cestu do vyřazovací fáze na pátém velkém turnaji v řadě. Na MS 2018 se probojovali až do finále, kde prohráli s Francií. Před dvěma lety v Kataru skončili třetí, když v bitvě o bronz přemohli Maroko 2:1.

Advertisement
Advertisement

Na předchozím evropském šampionátu v roce 2021 vypadlo Chorvatsko v dramatickém osmifinálovém boji až po prodloužení se Španělskem (3:5) a na ME 2016 skončilo ve stejné fázi po prohře s Portugalskem rovněž v prodloužení. Navzdory těmto úspěchům se o balkánském týmu nehovoří jako o jednom z favoritů probíhajícího turnaje v Německu.

Preview zLivesport CZ+SK

"To, že jsme černým koněm, nás netrápí. Favorité jsou jiní, ale na to jsme zvyklí. Musíme ukázat naši jednotu," nechal se slyšet Modrič na tiskové konferenci před sobotním zápasem a pokračoval:

"Jsme tady, abychom udělali velký výsledek. Myslím, že jsme v posledních letech ukázali, že patříme ke špičce evropského fotbalu. Na těchto turnajích nám často chyběl poslední krok k tomu, abychom dosáhli něčeho velkého. Doufám, že se nám to tentokrát podaří."

Zkušený záložník, který na začátku června ovládl s Realem Madrid pošesté Ligu mistrů, hraje na svém devátém velkém mezinárodním turnaji. Debutoval na MS 2006 v Německu, kde Vatreni odehráli úvodní duel shodou okolností také na Olympijském stadionu v Berlíně.

"Vždycky jsem si ve fotbale věřil. Ale jak už jsem několikrát opakoval, kdyby mi tehdy někdo dal kus papíru a řekl: Napiš, čeho chceš v kariéře dosáhnout, určitě bych se všechno to, co se mi nakonec podařilo, bál napsat," prohlásil směrem ke své veleúspěšné kariéře.

Vz
VzLivesport

"Ale po všech těch letech jsem pořád tady. Vzpomínám si na rok 2006, atmosféra na tomto stadionu byla fenomenální. Doufám, že teď to bude stejné a že našim příznivcům dáme na hřišti spoustu důvodů k radosti."

Chorvatsko dostalo do vínku záludný los. Po Španělsku jej příští středu v Hamburku čeká utkání s Albánií a působení ve skupině B zakončí 24. června střetnutím s úřadujícími evropskými šampiony Italy v Lipsku.

"Máme tady nejtěžší skupinu, to je fakt. Důležitý bude začátek, chceme se ukázat v co nejlepším světle. Při vší úctě ke Španělsku, které má skvělý národní tým, ho chceme porazit. Bude to těžký zápas, ale my jsme také velmi silní," neskrýval optimismus trenér Dalič.

Program Eura: Kdy hrají Češi?