Tribal Football

Itálie zahájí cestu za obhajobou zlata na Euru proti Albánii, Španělsko vyzve Chorvatsko

Mezi největší ofenzivní zbraně Itálie bude patřit Gianluca Scamacca.
Mezi největší ofenzivní zbraně Itálie bude patřit Gianluca Scamacca.Profimedia
Italští fotbalisté zahájí obhajobu titulu mistrů Evropy v sobotu večerním zápasem v Dortmundu proti Albánii. Druhý duel papírově nejsilnější skupiny B obstarají Španělé s Chorvaty. Repríza posledního finále Ligy národů začne na olympijském stadionu v Berlíně v 18:00.

Španělsko – Chorvatsko (18:00+audiokomentář)

Španělé jsou společně s Němci nejúspěšnějším týmem, Euro ovládli v letech 1964, 2008 a 2012. Před třemi lety došli do semifinále, v němž podlehli Itálii. V osmifinále vyřadili v přestřelce 5:3 po prodloužení právě Chorvatsko.

Advertisement
Advertisement

"Jsem přesvědčený o tom, že můžeme získat titul, zároveň ale víme, že na Euru je spousta skvělých týmů. Itálie i Chorvatsko mají výborné hráče, známe se dobře z Ligy národů. A nezapomínal bych ani na Albánii, která udělala velký pokrok," řekl španělský kouč Luis de la Fuente. Trenér posledních vítězů Ligy národů má na soupisce i šestnáctiletého křídelníka Lamina Yamala, jenž se může stát nejmladším hráčem historie evropských šampionátů.

Preview zLivesport CZ+SK

Opakem talentu z Barcelony je chorvatský kapitán Luka Modrič. Osmatřicetiletého středopolaře Realu Madrid čeká už devátý velký turnaj s národním týmem. Modrič byl u stříbra na mistrovství světa 2018 i bronzu na šampionátu v Kataru o čtyři roky později. Na Euru ale zatím výběr balkánské země nedokázal přejít přes čtvrtfinále.

"Jsme v nejsilnější skupině a začínáme hned proti Španělsku, které nás před rokem porazilo na penalty ve finále Ligy národů. Víme, co od nich čekat, a chceme jim porážku vrátit. Je pro nás důležité vstoupit do turnaje vítězně," uvedl trenér Chorvatů Zlatko Dalič.

Vz
VzLivesport

Itálie – Albánie (21:00+audiokomentář)

Italové obhajují titul netypicky po třech letech, jelikož Euro 2020 se muselo kvůli koronavirové pandemii posunout o rok. Od té doby "Squadra azzurra" prošla velkými změnami a generační obměnou. Z mistrovského výběru je na aktuální soupisce pouze devět hráčů. V průběhu kvalifikace na Euro navíc odstoupil kouč Roberto Mancini, jehož nahradil Luciano Spalletti.

"Role obhájců titulu může být i výhodná, musíme ale od začátku turnaje pochopit, že se jako úřadující šampioni musíme i chovat. Chceme přesvědčit nejen fanoušky, ale především sami sebe, že dokážeme úspěch zopakovat. Až na hřišti se ale ukáže, jak to zvládneme," citoval Spallettiho web UEFA.

Preview zLivesport CZ+SK

Italové slavili i na posledním velkém turnaji v Německu v roce 2006, kdy se stali mistry světa. Albánii porazili ve všech čtyřech vzájemných zápasech. Balkánci jsou při druhé účasti na Euru jasnými outsidery "skupiny smrti", už v kvalifikaci ale dokázali překvapivě vyhrát skupinu před českou reprezentací a Polskem.

"Dobře víme, jak silní nás čekají soupeři. Ani jeden z nich tu není proto, aby postoupil ze skupiny, ale aby vyhrál celý turnaj," podotkl brazilský kouč Albánie Sylvinho. "Chceme ukázat náš týmový duch, srdce. Ve fotbale se dějí zázraky, stát se může všechno," přidal padesátiletý Brazilec, jenž v minulosti dělal asistenta Mancinimu v Interu Milán a na soupisce má devět hráčů z italských soutěží. V albánském týmu nechybí ani záložník pražské Sparty Qazim Laci.

Vz
VzLivesport

Program Eura: Kdy hrají Češi?