Tribal Football

Německé mládí na úvod Eura donutilo skotské dudáky přeladit do smutečních tónů

Updated
Němečtí reprezentanti se radují po gólu Skotsku.
Němečtí reprezentanti se radují po gólu Skotsku.AFP
Euro 2024 nabídlo na góly nejbohatší zahajovací utkání za posledních 64 let – Německo ve skupině A rozdrtilo Skotsko 5:1. Ulicemi Mnichova už desítky hodin před duelem zněly chorály a hra na dudy, jež byly součástí výbavy mnoha výjezdníků z Britských ostrovů. Jejich hlasy v Allianz Areně ovšem zeslábly už v 10. minutě po gólu nejmladšího střelce Němců v historii ME Floriana Wirtze (21). Záhy se navíc prosadil jen o málo starší Jamal Musiala (21) a v závěru první půle byl za penaltový faul vyloučen Skot Ryan Porteous. Tím byl osud Skotů zpečetěn, nakonec schytali svou dosud nejvyšší porážku v dějinách Eura.

Německo – Skotsko 5:1

Družina teprve 36letého trenéra Juliana Nagelsmanna vstupovala do domácího Eura v roli jednoho z favoritů na celkové vítězství. Jako první se Němcům postavil do cesty nepříjemný ostrovní celek ze Skotska, který na evropský šampionát postoupil podruhé v řadě, avšak před třemi lety obsadil v "české" skupině s jediným bodem poslední místo.

Advertisement
Advertisement

Domácí vstoupili do utkání aktivně, za což byli odměněni už v 10. minutě. Wirtz dostal přihrávku na hranici pokutového území a pohotovou přízemní ranou otevřel i za pomoci tyče skóre. Die Mannschaft pokračoval v dominanci. Kai Havertz obdržel fantastický pas za obranu a po zasekávačce ve vápně předal míč Musialovi, který po povedené kličce zakončil nechytatelně pod břevno.

SestLivesport CZ+SK

Krátce před poločasovou pauzou byl uvnitř šestnáctky nevybíravě faulován Ilkay Gündogan, za což sudí nařídil po konzultaci s kolegou u videa penaltu, jež byla doplněna o červenou kartu pro Porteouse. Následné exekuce se ujal Havertz, jenž si počkal na pohyb gólmana a poslal balon doprostřed branky.

Pohodu v řadách hostitelské země dokreslil krátce po pauze stoper Antonio Rüdiger, jehož dalekonosný pokus donutil Anguse Gunna ke kvalitnímu zákroku. Čtvrtý zásah tak přidal až v 68. minutě střídající Niclas Füllkrug, který po jednom z prvních doteků s míčem vymetl exkluzivní trefou šibenici. Hrotový útočník Dortmundu přidal ještě další gól, ten byl ale kvůli jeho předcházejícímu ofsajdovému postavení odvolán.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Ostrované zaznamenali alespoň čestný úspěch v 87. minutě, kdy si Rüdiger nešťastnou tečí hlavou srazil míč do vlastní sítě. Poslední slovo však měl Die Mannschaft, jehož střelecký účet završil povedenou ranou k tyči Emre Can.

Německo tedy naplnilo očekávání a domácí šampionát odstartovalo vysokým vítězstvím. Nagelsmannovy svěřence bude 19. června ve Stuttgartu čekat Maďarsko. Skotsko se pokusí napravit svůj výbuch ve stejný den v Kolíně nad Rýnem proti Švýcarsku.

Havertzovy statistiky proti Skotsku.
Havertzovy statistiky proti Skotsku.Opta by Stats Perform

Tabulky Eura 2024