Tribal Football

ANALÝZA: Opatrnost nade vše. Proč nepůsobila Anglie proti Srbsku nebezpečně?

Srbové se nejdřív věnovali jen defenzivě, na konci zápasu tenhle přístup zvolili zase Angličané.
Srbové se nejdřív věnovali jen defenzivě, na konci zápasu tenhle přístup zvolili zase Angličané.Profimedia
Byl to dosud nejméně gólově bohatý zápas letošního Eura. A to fanoušci od fotbalistů Anglie čekali, že hned od začátku budou naplňovat prognózy expertů o nejsilnějším útoku turnaje. Nakonec jim však na vítězství nad Srby stačila jediná povedená akce. A i jinak se rozhodně z jejich strany nejednalo o žádnou útočnou smršť.

Celé utkání vůbec mnoho zajímavých momentů nepřineslo. Diváci v Gelsenkirchenu viděli pouze 11 střel, z toho jen čtyři (3:1 pro Anglii) přesné, což je nejméně z dosud odehraných střetnutí. Albion zároveň vyprodukoval pouze 0,57 xG, což je jeho nejhorší počin od března 2018, kdy se Kane a spol. střetli v přátelském utkání s Nizozemskem a stejně jako proti soupeři z Balkánu vyhráli 1:0.

Advertisement
Advertisement

Jediné dvě velké šance utkání měli na svědomí Jude Bellingham a Harry Kane. Obě toho měly hodně společného. Kyle Walker na pravé straně hřiště přihrál křídelníkovi a ten přesným centrem našel hlavu zakončujícího hráče. Rozdíly byly pouze v tom, že Bellinghamovi poslal pas Bukayo Saka a jeho pokus skončil gólem, zatímco v případě Kanea byl v roli asistujícího hráče Jarrod Bowen a pokus útočníka Bayernu Mnichov skončil s přispěním skvělého zákroku gólmana Rajkoviče pouze na břevně.

Ani jeden z týmů se zároveň příliš neobtěžoval s vysokým napadáním. Svěřenci Garetha Southgata umožnili soupeři průměrně necelých 20 přihrávek, než se rozhodli jeho akci přerušit nějakým obranným zákrokem. V posledních zápasech přitom soupeřům dovolovali zhruba o 10 přihrávek méně. Srbové Angličanům umožnili ještě o tři přihrávky víc. Zkrátka oba soupeři si vzhledem k důležitosti vstupu do šampionátu nekomplikovali život přílišnou aktivitou a mysleli především na své bezpečí.

SestLivesport

Zajímavá byla z tohohle pohledu hlavně úvodní čtvrthodina zápasu, ve která také padl jediný gól. Při pohledu na data vlastně ani není překvapením, že výběr Dragana Stojkoviče inkasoval právě v této části utkání. Hráči s dvouhlavým orlem na prsou totiž nechali soupeře bez problému hrát a výsledkem takového přístupu snad ani nemohlo být nic jiného než gól v jejich síti.

V úvodních 15 minutách si vítězové mohli dovolit až 106 přihrávek, než přišla nějaká defenzivní akce ze strany soupeře. Když už se však míč přeci jen dostal i na kopačky Srbů, zase se ho okamžitě zbavili. Hned 28 % všech přihrávek v této části střetnutí bylo v jejich podání dlouhých. Držení míče tak bylo 85:15 procent času ve prospěch Anglie.

Srbsko – Anglie 0:1