Tribal Football

ANALÝZA: Albánský sen zchladily góly, přesná hra italské zálohy a hybrid Di Lorenzo

Giovanni Di Lorenzo se snaží zadržet Arbëra Hoxhu v zápase Itálie s Albánií.
Giovanni Di Lorenzo se snaží zadržet Arbëra Hoxhu v zápase Itálie s Albánií.AFP
Zápas Itálie s Albánií, přesněji jeho první poločas, nabídl pohledný fotbal ve svižném tempu a také tři góly během úvodní čtvrthodiny. Obhájci titulu inkasovali už ve 23. sekundě nejrychlejší branku v historii evropských šampionátů, bleskově však duel otočili a brali tři body. A byť to tak zpočátku nemuselo vypadat, datová analýza ukazuje, že svěřenci Luciana Spalettiho měli utkání pevně pod kontrolou.

Itálie – Albánie 2:1

O tom, že Squadra Azzura dominovala, svědčí i merika PPDA. Ta ukazuje, kolik si tým stihne vyměnit přihrávek, než soupeř jeho snažení přeruší defenzivním zákrokem. Albánie dokázala Italy napadat hlavně v úvodních a závěrečných 15 minutách. Útočné snažení úřadujících mistrů Evropy zmařili Albánci průměrně po každé zhruba 12. přihrávce. Mezi 31. a 45. minutou si ale naopak fotbalisté v modrých dresech zvládli vyměnit až 100 přihrávek, než došlo k přerušení jejich akce.

Advertisement
Advertisement

Zásadní podíl na tom měli obránci a záložníci. Spaletti svůj tým sice na papíře vyskládal do rozestavení 4-2-3-1, ale na hřišti to, jak je zvykem, vypadalo trošku jinak. Když měl tým z Apeninského poloostrova míč na kopačkách, zasunul se Giovanni Di Lorenzo na pozici třetí stopera vedle Alessandra Bastoniho a Riccarda Calafioriho. Na pravé straně tak šířku hřiště zajišťoval křídelník Federico Chiesa a levou stranu zase obhospodařoval Federico Dimarco. Ve středu hřiště operovala čtveřice Jorginho, Nicolo Barella, Lorenzo Pellegrini a Davide Frattesi.

SestLivesport CZ+SK

Pokud fanoušci v úvodním zápase Eura obdivovali až chirurgickou přesnost Toniho Kroose, tak v sobotním utkání byla takřka neomylná celá záložní řada spolu s obránci. Třeba Barella rozdal 108 přihrávek a kopačku spoluhráček našel hned ve 106 případech. Jorginho s Pellegrinim pak měli úspěšnost 91 respektive 97 %. Podobně na tom byli i obránci, kteří měli až na Dimarca všichni minimálně 95% úspěšnost. 

Zápas navíc ukázal, že stejně jako při zlatém tažení Itálie na posledním evropském šampionátu bude hrát opět klíčovou roli obránce Di Lorenzo. Fotbalista zastávající hybridní roli krajního obránce/stopera byl v sobotu večer klíčovým mužem sestavy. Zúčastnil se 142 akcí, průměrně jich přitom zvládne necelých 80. Spolu s Jorgihem také aktivně posouval míč směrem k brance soupeře. Zvládl 11 progresivních přihrávek a šestnáctkrát dopravil míč do finalní třetiny hřiště. V obou aktivitách byl výraznější právě pouze záložník Arsenalu.

Italov
ItalovOpta by Stats Perform / AFP

Pravá strana italské sestavy navíc působí dojmem, že bude pro soupeřovy obrany noční můrou. Celý zápas totiž z této části hřiště větral albánskou defenzivu Chiesa. Ten podstoupil 12 ofenzivních soubojů a desetkrát se pokusil o driblink. Vytvořil navíc šance v hodnotě 0,38 xA a rozhodně tak není překvapením, že na pravé straně hřiště mělo původ 65 % očekávaných gólů Itálie.

Tabulky Eura 2024