FIFA a anunțat în decembrie anul trecut "revenirea" Cupei Intercontinentale, sau cel puțin a unei competiții care să poarte numele turneului care, până în 2004, a opus anual campioanele în exercițiu ale Europei și Americii de Sud, cele două zone ale lumii care au dominat în mod tradițional fotbalul mondial.
Această competiție Intercontinentală se înscrie în planul de reformare a calendarului, marcată în primul rând de crearea unei versiuni extinse a Cupei Mondiale a Cluburilor, care în 2025 va debuta în Statele Unite într-un nou format cu 32 de echipe participante, în loc de șapte în prezent.
Chiar înainte de finală, Real Madrid și Borussia Dortmund își asiguraseră deja locurile în noua Cupă Mondială a Cluburilor.
Însă Cupa Intercontinentală, care se va disputa la sfârșitul acestui an, într-un loc care urmează să fie anunțat, va fi disputată de cluburile care au câștigat titlul continental în anul calendaristic în curs.
Madrid merge direct în finală
Campioana Europei merge direct în finală, în timp ce reprezentanții celorlalte confederații trebuie să joace tururi preliminare.
Pe de o parte a tabloului, campioanele Asiei, Africii și Oceaniei decid o semifinalistă, în timp ce campioanele CONMEBOL și CONCACAF o decid pe cealaltă.
Semifinala unică se joacă cu câteva zile înainte de finală, în țara care a fost aleasă să găzduiască partea finală a turneului. Învingătoarea va fi adversara lui Real Madrid în finală.
Până acum, Al Ain din Emiratele Arabe Unite, Al Ahly din Egipt și Auckland din Noua Zeelandă au câștigat titlurile în confederațiile lor.