Secretarul general adjunct al UEFA Giorgio Marchetti, şi şeful agendei şi competițiilor cluburilor, Tobias Hedstuck, au explicat, joi, la Madrid, noutățile competiției, alături de cele pentru Europa League şi Conference League începând cu luna septembrie.
Modificărilor introduse au ca obiectiv creşterea competitivității încă din prima fază, cu confruntări între echipe de top, pentru a crea mai multă diversitate şi de a extinde participarea, îmbunătățind în acelaşi timp calitatea pentru a crea un format mai atractiv.
"Cluburile sunt la baza acestei competiții, este o muncă foarte lungă, am început în 2019. Asta îşi doresc cluburile. Avem mai multă diversitate, va creşte valoarea comercială a concurenței şi protejăm competițiile interne europene. Fiecare parte le poate influența pe toate celelalte, există multă interacțiune, este mai imprevizibilă. Cred că vom vedea unele beneficii chiar şi în faza ligii unice în ceea ce priveşte competitivitatea, ceea ce este mai imprevizibil", a spus Marchetti.
Pe lângă valoarea estimată de 4,4 miliarde de euro, față de 3,5 miliarde în sezonul 2023/2024, noua distribuție financiară creşte plățile de solidaritate cu 10% - cu 3% pentru echipele calificate şi 7% pentru neparticipante - şi, de asemenea, pentru Liga Campionilor feminină şi Youth League, care vor primi 25 de milioane de euro.
Nou format pentru Liga Campionilor
Numărul de echipe va creşte de la 32 la 36 şi faza grupelor dispare pentru a se juca o singură fază de ligă, care va avea 8 etape. Cele patru noi echipe care vor intra vor fi locul al treilea din a cincea federație din clasamentul UEFA; cea care vine din faza preliminară şi alte două din cele două federații cu cea mai bună performanță colectivă (anul acesta Italia şi Germania).
Locul cinci în Italia în acest moment ar fi pentru Atalanta, deja câştigătoare a Europa League. Dacă Atalanta termină în final pe locul cinci în liga italiană, echipa care ar urma să acceseze Liga Campionilor ar fi AS Roma, după cum a explicat UEFA.
La prima tragere la sorți a competiției, din august, va avea patru urne de câte opt cluburi. În prima se vor afla Real Madrid sau Dortmund, în funcție de câştigătoarea finalei din 1 iunie de pe Wembley şi alte şapte cluburi conform coeficientului UEFA.
Fiecare club va juca opt meciuri, două dintre ele cu două rivale din aceaşi urnă, într-o ordine determinată prin tragere la sorți, iar restul cu echipe din celelalte urne. În faza ligii, echipele din aceeaşi țară vor fi împiedicate să se înfrunte, deşi programul de tragere la sorți prevede excepții. Primele opt clasate vor merge direct în faza optimilor de finală. Cele clasate de la locurile 9 la 24 (16) vor juca un tur de calificare, în care cei mai bine poziționate vor fi cap de serie şi vor juca manşa secundă acasă. Echipele care termină sub locul 24 vor fi eliminate şi niciuna nu va mai juca în Europa League.
În caz de egalitate, primul criteriu de departajare va fi golaverajul. Apoi, dacă echipele s-au înfruntat, rezultatul confruntării, iar dacă nu, numărul de goluri. Ulterior, numărul de victorii. În ultima etapă se vor juca toate jocurile în acelaşi timp, sistem care se va aplica şi în Europa League şi în Conference League.
UEFA a programat, de asemenea, zile exclusive pentru fiecare dintre cele trei competiții ale cluburilor. Liga Campionilor va fi prima, care se va juca în zilele de marți, miercuri şi joi de la 19:45 şi 22:00 (ora României). Meciurile din Europa League, cu acelaşi format ca şi Liga Campionilor, vor avea loc joi, iar cele din Conference League, cu 32 de cluburi şi 6 etape, tot joi.
FCSB va afla numele adversarei din primul tur preliminar
Participantă în turul 1 preliminar, acolo unde este cap de serie, FCSB își vor afla adversara la tragerea la sorți programată în data de 18 iunie 2024.