Tribal Football

Adidas spojuje fotbalové ikony. Jak Messi, Bellingham a Wirtz odbourávají tlak?

Supertalent Fabian Wirtz je jednou z hvězd Adidasu.
Supertalent Fabian Wirtz je jednou z hvězd Adidasu.Adidas
Léto nabídne dva velké fotbalové turnaje, Euro 2024™ a Copa América. Akce plné hvězd, na které se těší fanoušci z celého světa. Kromě nadšení ale s sebou přinášejí i úplně novou úroveň tlaku na každého hráče. Výzkumy například ukazují, že existuje až třikrát vyšší pravděpodobnost, že stejný hráč nepromění penaltu za národní tým než za svůj klub. Adidas tak představuje inspirativní nový film, v němž vystupují hvězdy současného fotbalu i nastupující talenti.

Ve snímku, který chce inspirovat příští generace sportovců k překonání tlaku a podpořit jejich lásku k fotbalu, nechybí Gianluigi Donnarumma, Giovanni Reyna, Ousmane Dembélé nebo Pedri. Film s voice-overem anglické legendy Davida Beckhama připomíná hráčům: Ať už se účastní turnaje jako obhájci titulu, nebo debutují, aby si při vstupu na hřiště na největších fotbalových turnajích letošního roku uvědomili, že tlak na ně je pozitivní, a soustředili se na pozitivní výzvu „You Got This“. 

Advertisement
Advertisement
Adidas rad
Adidas radAdidas

Prostřednictvím série rychlých střihů na pozadí melodie ikonické skladby Under Pressure od kapely Queen s Davidem Bowiem, se legendární Lionel Messi zapisuje do historie, zatímco německý zázrak Florian Wirtz střílí akrobaticky do horního rohu, americký hráč Gio Reyna zkušeně přehodí míč přes hlavu a poté se trefí z voleje, začínající hvězda Pedri se sebevědomě prochází mezi španělskými fanoušky před zápasem a francouzský fotbalista Ousmane Dembele předvádí svou schopnost používat k překonání soupeřových obran obě nohy. Dohromady všichni ukazují, čeho lze dosáhnout, když usměrníte tlak a povzbuzuje sportovce, aby ho následovali. 

Dembele a Santi Jimenez ve filmu debutují s novými kopačkami adidas F50, které byly k vidění na hřišti při finále Ligy mistrů UEFA a poté zazáří v rámci nabitého fotbalového léta. V závěrečné scéně pak Jude Bellingham hraje na dvorku s místními hráči na svém domovské půdě v Birminghamu. Chce tak připomenout sportovcům na celém světě, kde začala jejich láska ke sportu a jak se sny mohou stát skutečností, když je podpoří myšlenka ‘You Got This’. Superstar Realu Madrid má na sobě svůj první kousek adidas, prémiový teplákový top s vysokým výstřihem ve vlasteneckých barvách a osobními detaily z řady ‘JB Originals’, která bude uvedena na trh v nadcházejících měsících.

Nedávná studie společnosti adidas a předních sportovních neurovědců z neuro11 odhalila, jaký vliv může mít tlak na výkon elitních i amatérských sportovců. Dr. Niklas Häusler, spoluzakladatel společnosti neuro11 říká: “Tlak pociťují všichni sportovci - dokonce i ti, kteří hrají na vrcholové úrovni. Tento pocit se podle výzkumů ještě umocňuje při mezinárodních turnajích, kdy je u hráčů až třikrát větší pravděpodobnost, že při penaltě netrefí branku při zápase za národní tým než během klubového utkání. Naše nedávné testování vybranými sportovci společnosti adidas ale ukázalo, že pokud má hráč správné vedení, je až o 40 % efektivnější při zvládání tlaku během důležitých okamžiků. Tím, že nasměruje své soustředění na implementaci nastavených postupů, může realizovat své největší naděje tohoto léta.”

Jude Bellingham v nov
Jude Bellingham v novAdidas

V rozhovoru před startem Eura 2024™ Jude Bellingham řekl: “První zápas za národní tým přináší vyšší tlak, se kterým se musíte velmi rychle vyrovnat. Z těch nejdůležitějších zápasů, které jsem odehrál ve velmi mladém věku, jsem se naučil, že tlak je spíše zodpovědnost. Osobně se řídím tím, že když se tlak dostaví, vzpomenu si, proč vlastně hraju. Až budu v létě nastupovat v turnaji, budu myslet hlavně na to, že hraju z lásky ke hře samotné a přenesu tlak na hřiště, abych se dostal na tu nejvyšší úroveň.”

K další kapitole kampaně Florian Alt, viceprezident pro globální komunikaci značky adidas, řekl: “Chceme oslavit a podpořit naše hráče před velkým fotbalovým létem, kdy budou nadále inspirovat nastupující generaci sportovců. Tato kampaň nám všem připomíná, že tlak lze pocítit na jakékoli úrovni, bez ohledu na ocenění nebo úspěchy. Naší ambicí zůstává pomoci odbourat negativní tlak ve sportu a povzbudit elitní i řadové hráče, aby se znovu spojili s tím, co v nich probudilo lásku ke hře. Doufáme, že naše heslo ‘You Got This’ povzbudí sportovce všech úrovní k překonání tlaku a dosažení svých osobních možností ve sportu.”