Tribal Football

Analytik reprezentace o Makedonii: Hrají přes levou stranu, zaměříme se na Velkovského

Darko Velkovski se často snaží o progresivní přihrávky.
Darko Velkovski se často snaží o progresivní přihrávky.Profimedia
Reprezentace pod vedením Ivana Haška (60) hojně využívá data. Tým, kterému šéfuje Miroslav Soukup (58), má za úkol vedle vyhodnocování vlastních zápasů také analýzu soupeře. Právě s trenérem stříbrné dvacítky z MS 2007 Livesport Zprávy exkluzivně rozebraly utkání se Severní Makedonií. Na co hlavní analytik národního týmu upozorňoval Tomáše Součka (29) a spol. před generálkou na blížící se Euro?

Česko – Severní Makedonie (18:00+audiokomentář)

"Makedonie dlouhodobě využívá více levou stranu, kde hraje Alioski. Nejčastější distribuce přihrávek je mezi ním a Musliem," vysvětluje Soukup, jak se chovají Makedonci při výstavbě hry. "Ukazuje nám to, že větší tlak půjde zleva a od brankáře budou směřovat dlouhé míče na Miovského," popisuje analytik nejen na základě dat z utkání Chorvatsko – Severní Makedonie, které se hrálo 3. června v Rijece (3:0).

Advertisement
Advertisement

"Díky datům víme, že Alimi (střední záložník) často hraje zpátky na Zajkova (stoper). Bývá adresátem přihrávek, ale míče nedistribuuje dopředu, zatímco Atanasov (střední záložník) ano," dodává Soukup, který se zabývá fotbalovými daty přes 20 let.

Rozbor hry Makedonie.
Rozbor hry Makedonie. Livesport

"Útočník Trajkovski měl proti Chorvatsku čtyři zakončení, z toho dvě na branku. Proč on? Protože se hraje více vlevo," dodává hlavní analytik české reprezentace.

"Logicky nás zajímají i ztráty míčů. Hraje se více vlevo a když má Alioski hodně míčů, tak má i více ztrát. Jak bylo zmíněno, hodně míčů směřuje na Miovského, který, když už ztrácí míče, tak na soupeřově polovině, protože si vůbec nechodí dolů."

Miroslav Soukup b
Miroslav Soukup bProfimedia

"Důležité jsou i progresivní přihrávky. Velkovski jich měl proti Chorvatsku deset a všechny úspěšné. Zatímco jeho parťák Musliu hraje jednoduše do Alioského, on je schopen přehrát soupeře přihrávkou dopředu," pokračuje ve výkladu Soukup. 

"Zajímají nás také dlouhé přihrávky. Když bude mít míč Musliu, tak očekáváme dlouhý míč, protože jich naposledy zaznamenal sedm (čtyři úspěšné). Naopak Velkovského je třeba napadat, protože nám vadí spíš jeho průnikové přihrávky," upozorňuje bývalý kouč stříbrné dvacítky z roku 2007. Presinku obránce Dinama Bukurešť by se mohl věnovat Jan Kuchta, jenž v této disciplíně vyniká v české lize.

Severn
SevernLivesport

Podrobnější vhled do světa dat s Miroslavem Soukupem nabídnou Livesport Zprávy během tohoto týdne.

Program Eura: Kdy hrají Češi?