Naar het noodlijdende Vitesse loopt onder andere een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken, dat wil weten of er banden zijn met gesanctioneerde personen. Daardoor weigeren de bank ING en accountantskantoor BDO voorlopig zaken te doen met Vitesse, waardoor de club zijn proflicentie kan verliezen.
Om van dat onderzoek af te zijn wil Vitesse dat alle aandelen in handen van de Russische eigenaar Valeri Oyf overgaan naar een onafhankelijke stichting. Voor die breuk met het verleden vol wanbeleid is het volgens Vitesse noodzakelijk om twee volledig onafhankelijk commissarissen te hebben. Zij vervangen Peter van Bussel en de onlangs teruggetreden Rus Andrey Soloviev, die min of meer als vertegenwoordiger van Oyf in de raad van commissarissen zat. Wie de nieuwe commissarissen worden, krijgt Vitesse later op donderdag te horen.
Tijdsdruk
De tijd dringt want vrijdag moet Vitesse aan de licentiecommissie laten zien dat het clubbestuur behoorlijk genoeg is om een proflicentie te behouden. "Het is een heel benarde, moeilijke situatie. Het is niet mijn taak om te beoordelen hoe dat zo is gekomen. Ik moet er nu voor zorgen dat de club overleeft, want het is kantje boord. Daar hoort bij dat we volledig onafhankelijke mensen hebben", zei Reijntjes, die vijf weken geleden aantrad als interim-bestuurder van Vitesse, tijdens de zitting.
Het redden van Vitesse, dat een schuld van bijna 19 miljoen euro heeft, is een puzzel die onder hoge druk moet worden opgelost. Na de overdracht van aandelen zou het bureau dat voor het ministerie mogelijke sanctieovertredingen onderzoekt, kunnen verklaren dat het onderzoek naar Vitesse is beëindigd. Maar de club moet ook op zoek naar een nieuwe investeerder en tot een akkoord komen met schuldeisers om een bankroet te voorkomen. Vitesse moet voor 15 juni ook kunnen aantonen dat de begroting op orde komt, om in de Keuken Kampioen Divisie uit te mogen komen.