Tribal Football

AZ en FC Twente moeten mogelijk een beslissingswedstrijd om de derde plek spelen

Julius Dijkstra
Vangelis Pavlidis en Youri Regeer in actie tijdens de vorige ontmoeting tussen AZ en FC Twente op 5 mei
Vangelis Pavlidis en Youri Regeer in actie tijdens de vorige ontmoeting tussen AZ en FC Twente op 5 meiProfimedia
Een perfecte gelijke eindstand tussen twee clubs is in een Eredivisieseizoen is een extreem zeldzaam fenomeen. Een blik op de ranglijst, specifiek op plekken drie en vier, laat zien dat er dit seizoen een kans bestaat dat het gaat gebeuren. AZ en FC Twente gaan komende zondag de laatste speelronde in met een mogelijkheid dat na 34 gespeelde wedstrijden er geen duidelijkheid is wie op de derde en wie op de vierde plaats van de ranglijst eindigt. Hoe kan dat en wat gebeurt er dan?

Bij het bepalen welke ploeg hoger eindigt dan een andere hanteert de KNVB een lijstje van criteria die het van boven naar beneden afwerkt met oog op de twee ploegen. Het eerste criterium is uiteraard het aantal punten. De huidige nummer drie op de ranglijst FC Twente beschikt daarin over 66, terwijl AZ op 64 staat. Dat betekent dat als Twente zijn uitwedstrijd bij PEC Zwolle gelijkspeelt, terwijl AZ in eigen huis wint van FC Utrecht, beide aantallen op 67 eindigen.

Advertisement
Advertisement

Geen probleem, dan kijken we naar de ploeg met het beste doelsaldo: Twente staat op +32, AZ beschikt over +31. Dat zou betekenen dat als AZ de wedstrijd tegen Utrecht met één doelpunt verschil wint, dit voor beide clubs eindigt op +32. Nu betreden we redelijk onbekend terrein. In het geval dat twee ploegen eindigen met een gelijk aantal punten en doelsaldo, wint de ploeg die de meeste doelpunten heeft gemaakt in het seizoen. Op dit moment staat Twente op 67 doelpunten, AZ staat op... 67 doelpunten. 

Ranglijst Eredivisie plekken 1-5
Ranglijst Eredivisie plekken 1-5Flashshare

Op het moment dat die aantallen nog steeds gelijk zijn na de wedstrijden van zondag, wat het geval zou zijn bij uitslagen als 1-1 in Zwolle en 1-0 in Alkmaar, of 2-2 in Zwolle en 2-1 in Alkmaar, enzovoorts, zien de eindresultaten van de twee ploegen er exact hetzelfde uit op de ranglijst. Dan wordt gekeken naar het onderling resultaat. Op 13 januari behaalden de Tukkers in eigen huis een 2-1 overwinning op AZ. In Alkmaar werd het op 5 mei... 2-1 voor AZ.

Er bestaan competities en toernooien waar in zo'n geval wordt gekeken naar 'fair play', en de ploeg met de minste rode en gele kaarten dan aan het langste eind trekt. In de Nederlandse competitie geldt die regel niet (gelukkig voor Twente) en zullen een of twee play-offwedstrijden worden gespeeld, die een winnaar moeten en zullen opleveren. Omdat de derde plek door het bijkomende Champions League-voorrondeticket van gigantische waarde is, zou zo'n finale een bijzonder entertainend slotaffiche kunnen worden van het seizoen, ondanks dat Twente en AZ er zelf waarschijnlijk niet zo op zitten te wachten.

Tonny van der Linden

Het is in de geschiedenis van de Eredivisie één keer gebeurd dat een beslissingswedstrijd moest worden gespeeld, hoewel de tiebreaker regels toen nog niet verder gingen dan het aantal punten na een seizoen. In 1958 eindigden DOS en Sportclub Enschede allebei met 47 punten bovenaan de ranglijst, waardoor in de Goffert op 15 juni een kampioenswedstrijd werd gespeeld. Dat duel eindigde in 0-0, waarna een verlenging werd gespeeld bestaande uit maximaal vier delen van zeven en een halve minuut, maar met de golden goal-regel van kracht. In het derde deel scoorde Tonny van der Linden voor DOS, waarmee hij zijn club het kampioenschap bezorgde. 

In het geval van een beslissingswedstrijd tussen FC Twente en AZ zal een eventuele verlenging hoogstwaarschijnlijk niet met de golden goal-regel worden gespeeld, maar omdat het zo zeldzaam is zijn er door de KNVB maar weinig regels vastgesteld omtrent de beslissingswedstrijd, dus je weet maar nooit.