Tribal Football

Koeman gelooft in kansen van Oranje voor EK: 'We zijn moeilijk te verslaan'

Koeman tijdens de persconferentie van woensdagmiddag
Koeman tijdens de persconferentie van woensdagmiddagANP
Ronald Koeman hoefde niet lang na te denken over de vraag wanneer het EK voor hem geslaagd is. "Als we winnen", zei de bondscoach van het Nederlands elftal op een persconferentie in Zeist. "We zijn moeilijk te verslaan. We kunnen meerdere systemen spelen met deze groep. We hebben gewoon een sterk elftal. We moeten wel het spel zonder bal verbeteren, met name onze aanvallers."

Aanvoerder Virgil van Dijk heeft ook een goed gevoel over het EK. Maar de aanvoerder temperde afgelopen maandag wel de verwachtingen. "We zijn geen favoriet als Frankrijk of Engeland. En bepalende spelers als Frenkie de Jong en Memphis Depay moeten fit worden en ritme krijgen. Maar als alles goed gaat, dan kunnen we zeker in het toernooi groeien en ver komen."

Advertisement
Advertisement

"Ik denk dat Virgil dat heel realistisch heeft omschreven", zei Koeman die al weet wie zijn eerste keeper voor het EK wordt. Hij heeft al een keuze gemaakt tussen Bart Verbruggen. Mark Flekken en Justin Bijlow. "We verzamelen zaterdag en het kan heel goed dat ik ze het zondag of maandag al ga vertellen. Mijn eerste keeper speelt ook de oefenduels met Canada en IJsland voor het EK."

Basisploeg

Koeman heeft de basisploeg van Oranje voor het EK ook al aardig in zijn hoofd zitten, mits bepalende spelers fit worden en blijven. "Het is wel duidelijk dat ik in de aanloop individueel met de spelers ga praten, over hun positie en de rol in de groep", zei hij. "Ik denk dat duidelijkheid een belangrijke eigenschap van een trainer is. Spelers moeten zich daarnaar schikken. Anders kun je nog naar huis gaan. Een goede groep accepteert de keuzes. Een speler moet op het veld laten zien dat een trainer het niet goed ziet."