Tribal Football

Carolině i přes další Nečasův gól skončila sezona, český forvard je teoreticky volný pro MS

Martin Nečas otevřel skóre utkání svým čtvrtým gólem v letošním play off NHL.
Martin Nečas otevřel skóre utkání svým čtvrtým gólem v letošním play off NHL.Profimedia
Podruhé v řadě se Martin Nečas (25) prosadil ve čtvrtfinálové sérii play off NHL proti New York Rangers. Jeho trefa, která načala šestý vzájemný duel, ale nakonec Carolině na pokračování v sezoně nestačila, nejlepší tým základní části totiž duel otočil a po výhře 5:3 postoupil mezi elitní čtyřku. Rodák z Nového Města na Moravě, který stihl v 88 zápasech aktuální sezony posbírat 62 kanadských bodů (28+34), je tak teoreticky volný pro domácí světový šampionát.

Carolina – NY Rangers 3:5

Český útočník využil výborné nahrávky Jordana Martinooka zpoza branky a z bezprostřední blízkosti poslal Carolinu do vedení. Nečas se prosadil ve druhém zápase za sebou a se čtyřmi góly a pěti nahrávkami je nejproduktivnějším Čechem v play off.

Advertisement
Advertisement

Ve druhé třetině Carolina zásluhou Setha Jarvise a Sebastiana Aha vedla už 3:1 ani nadějný náskok ovšem Hurricanes sezonu neprodloužil. Rangers ve třetí dvacetiminutovce nasázeli čtyři branky a po dvou letech postoupili do finále Východní konference. Hattrickem obrat řídil Chris Kreider. Vítěznou branku americký útočník vstřelil v čase 55:41.

Ani nadějný náskok ale Hurricanes k prodloužení sezony nestačila. Rangers ve třetí dvacetiminutovce nasázeli čtyři branky a po dvou letech postoupili do finále Východní konference. Hattrickem obrat řídil Chris Kreider. Vítěznou branku americký útočník vstřelil v čase 55:41.

Kreider napodobil klubové legendy. Jedinými dvěma hráči, kteří dokázali vstřelit hattrick během jedné třetiny v zápase play off, byli dosud Wayne Gretzky a Mark Messier. "Ve třetí části jsme se zkrátka zlepšili jako tým. Začali jsme víc střílet a napadaly nám tam důležité góly," řekl skromně Kreider.

Jeho spoluhráči však měli jasno v tom, kdo zápas rozhodl. "V důležitých zápasech je vždycky skvělý," chválil Kreidera centr Barclay Goodrow. "Opět ukázal, jak dobrý je," přidal se Artěmij Panarin. Kreider ve vyřazovacích bojích nasázel už sedm branek a je nejlepším střelcem týmu, který si jako první zajistil účast v semifinále bojů o Stanleyův pohár.

Carolina po loňské účasti v konferenčním finále tentokrát mezi nejlepší čtyřku NHL neprošla. "Je to pro nás těžké. Kluci vytvořili skvělou partu a celý rok hráli výborně. Teď ale končí a všichni si budou pamatovat, že vypadli poté, co dostali čtyři góly ve třetí třetině," uvedl zklamaný trenér Rod Brind'Amour.

Proti rychlému příletu Nečase do Prahy hraje fakt, že český útočník nemá smlouvu pro příští sezonu a navíc se spekuluje, že ho v play off trápilo menší zranění. Pokud však vše dopadne podle plánu, mohl by forvard Canes stihnout už úterní závěrečný duel základní skupiny s Kanadou.

Realizační tým české reprezentace může na soupisku pro světový šampionát dopsat ještě tři hráče. K dalšímu potenciálnímu posílení Rulíkova týmu může dojít v noci z pátka na sobotu, kdy je na programu šestý duel série mezi Bostonem a Floridou. Krok od vyřazení jsou totiž forvardi David Pastrňák, Pavel Zacha a Jakub Lauko.

Vancouver – Edmonton 3:2

Vancouveru zařídil postupový mečbol gólem 32 sekund před koncem základní hrací doby J. T. Miller. "Myslím, že jsme si dneska zasloužili vyhrát. Po ospalé první třetině jsme odehráli asi nejlepších dvacet minut na domácím ledě v tomhle play off," zmínil Miller dominanci Canucks ve druhé třetině. "V tlaku jsme pokračovali a gól byl jen otázkou času. Občas to prostě trvá," dodal.

"V úvodním dějství jsme hráli výborně, vytvořili jsme si šance, ale bohužel jsme nedali dost branek," řekl kapitán Oilers Connor McDavid. "Poté se to zlomilo. Soupeř převzal iniciativu a byl lepší. V závěru vstřelili gól, který si zasloužili," uvedl druhý nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů.

Pavouk play off NHL