Tribal Football

Jak budou vypadat čtvrtfinále? Češi narazí na Američany, Slováky čeká Kanada

David Pastrňák vyhlíží čtvrtfinále MS.
David Pastrňák vyhlíží čtvrtfinále MS.Profimedia
Čeští hokejisté se ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa v Praze utkají od 20:20 s týmem USA. Švýcaři je odsunuli v konečném pořadí základní skupiny A na třetí místo po výhře 3:1 v posledním utkání programu skupinové fáze nad Finskem.

Švýcary společně právě s Finy, kteří byli čtvrtí v Praze, čeká cesta do Ostravy. Od 16:20 se tam rovněž ve čtvrtek utkají s Německem, poraženým finalistou loňského šampionátu. Po nich nastoupí ve 20:20 v severském derby Finové proti Švédům, kteří dosud neztratili ani bod. Oba týmy loni vypadly již ve čtvrtfinále.

Advertisement
Advertisement

Po porážce v odpoledním přímém souboji o první místo s obhájci titulu Kanaďany 3:4 v prodloužení bylo jasné, že v cestě k zápasům o medaile budou stát výběru kouče Radima Rulíka Američané, nebo Němci. Švýcaři potřebovali alespoň dva body, aby se posunuli před Čechy na druhé místo.

S Američany se Češi utkali loni ve čtvrtfinále a prohráli 0:3, soupeř pak skončil po těsné prohře s Lotyši v souboji o bronz čtvrtý. Naproti tomu v Tampere na MS 2022 je během turnaje dvakrát zdolali. Nejprve ve skupině (1:0), pak po velkém obratu i v boji o bronz (8:4). Pod finským koučem Karim Jalonenem tehdy národní tým ukončil desetileté čekání na medaili z velké akce.

Hořké vzpomínky

Ze vzájemných zápasů na ledě pražské O2 areny ale mají Češi na konfrontace s výběrem USA hořké vzpomínky. V roce 2004 jim podlehli 2:3 po nájezdech, přestože ještě ve druhé třetině vedli 2:0. V roce 2015 se oba soupeři střetli v utkání o třetí místo, zisk cenného kovu slavili Američané po výsledku 3:0.

Kanada vyhrála na turnajích MS v Praze dvacátý zápas za sebou. Slovákům dala ve skupině B postupovou jistotu až dnešní prohra Lotyšů s Američany 3:6.

Semifinále jsou na programu v O2 areně v sobotu 25. května od 14:20 a 18:20 a Češi by při účasti mezi nejlepšími čtyřmi nastoupili k odpolednímu utkání. O medailistech se rozhodne o den později. Duel o 3. místo je na programu od 15:20 a finále od 20:20.

Čtvrtfinálové dvojice:

Kanada – Slovensko (čtvrtek 16:20)

Švýcarsko – Německo (čtvrtek 16:20)

USA – Česko (čtvrtek 20:20)

Švédsko – Finsko (čtvrtek 20:20)