Tribal Football

Český tým sahal po obratu, ale s Kanadou padl v prodloužení. Ve čtvrtfinále ho čeká USA

Updated
Kanada rozhodla až v prodloužení.
Kanada rozhodla až v prodloužení.Profimedia
Hokejisté Kanady jsou na MS i nadále neporaženi. V závěrečném utkání skupinové fáze porazili Česko 4:3 v prodloužení, vítězný gól dal ve vlastním oslabení Dylan Cozens (23). Tímto výsledkem si navíc Kanaďané pojistili první místo ve skupině A, výběr Radima Rulíka ve čtvrtfinále čeká tým USA, s ním nastoupí od 20:20 v pražské O2 areně.

Kanada – Česko 4:3p

Ze zápasu neuteklo ani třicet vteřin a český tým byl poprvé ve čtyřech, obránce Jakub Krejčík totiž vyhodil kotouč do hlediště a dostal trest za zdržování hry. Obrovskou šanci měl ale místo toho Jakub Flek, který se v oslabení z úhlu řítil na Jordana Binningtona, nicméně zkušený gólman byl připraven.

Advertisement
Advertisement

Zahřál se také Lukáš Dostál, zápas měl od začátku pořádné tempo a hrálo se nahoru/dolů. V dalších solidních šancích se ocitli Dominik Kubalík a na druhé straně Pierre-Luc Dubois, ale i po polovině první třetiny se na gól čekalo. Ve 14. minutě si poprvé v početní výhodě zahrál také český soubor, za hru vysokou holí zamířil na trestnou lavici zadák Damon Severson, který zasáhl do helmy Kubalíka.

SestLivesport

Výběr Radima Rulíka si ale větší šanci nevypracoval, naopak Severson trefil dvě minuty před odchodem do šaten tyč.

Druhá část hry byla od začátku bitvou o každý centimetr ledu, do šancí se dostávaly oba výběry, ale prostor před Binningtonem i Dostálem byl většinou značně zahuštěný. Když už se například John Tavares ve 29. minutě dostal ke střele, český muž s maskou byl připraven.

V polovině utkání se v první velké šanci objevil David Pastrňák, jeho akci dokončoval Červenka, ale Binnington skvěle zasáhl betonem. Obrovskou šanci měl ještě v závěru třetiny Martin Nečas, ani jeho otočka kolem kanadské brány ale nebyla úspěšná.

Statistiky utk
Statistiky utkEnetpulse

Třetí dvacetiminutovku načal bombou od modré čáry Jan Rutta a následně za vysokou hůl zamířil na trestnou lavici Michal Kempný. Po sedmi vteřinách hry českého beka vypustil zpět na led nejlepší střelec soupeře na turnaji Dylan Cozens, který uspěl posedmé. Skvělou práci odvedl před Dostálem clonící Nick Paul.

Ve 45. minutě z perfektní pozice mezi kruhy zahrozil David Tomášek, ale zaúřadovala Binningtonova lapačka. Český tým se nicméně nevzdával, o pár minut později se také dočkal početní výhody. Zbytečným krosčekem před českou brankou se prezentoval jinak herně neviditelný Connor Bedard.

Jeho zákrok potrestal ranou z první útočník Dominik Kubalík, kterému krásně nahrál Martin Nečas. Jenže český tým nevedl ani dvě minuty, před Dostálem se objevil osamocený Dawson Mercer a překonal ho kličkou do bekhendu.

Češi začali obratem tlačit, ale skóroval soupeř. V 55. minutě navýšil skóre na 3:1 forvard Brandon Hagel. Po usednutí Mercera na trestnou lavici Rulíkův výběr zariskoval, odvolal z branky Dostála a pustil se do hry 6 na 4. Tu využil díky skvělé teči Ondřeje Paláta, kterého v čase 57:11 napodobil Roman Červenka a srovnal na 3:3.

Necelé dvě minuty před koncem prodloužení fauloval Dubois a Češi dostali výhodu lákavé přesilové hry 4 na 3. Jenže místo toho ve vlastním oslabení rozhodl zápas druhým gólem v utkání Cozens.

Tabulky skupin na MS