Tribal Football

Titlul în Premier League se decide în ultima etapă pentru a 9-a oară în istoria competiției

City a câștigat titlul în ultima zi a sezonului 2021/22
City a câștigat titlul în ultima zi a sezonului 2021/22AFP
Lupta pentru titlu în Premier League se va decide din nou în ultimele secunde ale sezonului, după victoria lui Arsenal cu 1-0 în deplasare la Manchester United, tunarii urmând să concureze cu Manchester City pentru a deveni campioni.

Indiferent de rezultatul obținut de City în meciul cu Tottenham Hotspur, câștigătorul sezonului 2023/24 din Premier League se va decide în ultima zi (duminică, 19 mai).

Advertisement
Advertisement

Dintre cele 32 de campanii anterioare din Premier League, nouă dintre ele au fost decise de ultima etapă, într-o lungă istorie cu dramatism și momente emblematice.

Un alt final dramatic se apropie, așa că aici Flashscore a decis să se uite înapoi la fiecare dată când cursa pentru titlu în Premier League a fost decisă în ultima rundă de meciuri.

Top cinci Premier League
Top cinci Premier LeagueFlashscore

1994/95 - Blackburn Rovers/Manchester United

Blackburn Rovers și Manchester United s-au duelat pentru coroană în cel de-al treilea sezon din Premier League, ultima campanie care a avut 22 de echipe și 42 de meciuri, în loc de formatul actual de 38 de partide.

Rovers a fost singura echipă care a împiedicat-o pe United să câștige trei titluri la rând, dar a pierdut ultimul meci împotriva lui Liverpool, lăsându-i echipei lui Sir Alex Ferguson un drum liber spre glorie dacă reușea să învingă West Ham.

Din nefericire pentru Diavolii Roșii, aceștia nu au reușit să obțină decât o remiză împotriva celor de la Hammers, ceea ce înseamnă că titlul a revenit celor de la Blackburn - deși niciuna dintre echipele implicate în cursă nu a câștigat în ultima zi.

Clubul din Lancashire s-a lăudat cu câțiva jucători emblematici, printre care Alan Shearer, care avea să devină golgheterul record al diviziei - începându-și cariera în Premier League în 94/95, formând un parteneriat formidabil alături de Chris Sutton.

Alan Shearer (L)
Alan Shearer (L) Profimedia

1995/96 - Manchester United/Newcastle

În ciuda faptului că a suferit în ultima zi a sezonului 1994, United și-a revenit și a câștigat al treilea titlu în patru ani în sezonul următor, după ce a reușit să învingă Newcastle.

În acel an, "promoția din '92" s-a tâimpus prin vedete de top precum Gary Neville, David Beckham și Paul Scholes, care i-au propulsat pe Red Devils înapoi în fruntea diviziei.

United a avut un avans de 12 puncte încă din ianuarie, dar nu a reușit să profite și s-a ajuns la ultima etapă.

Newcastle nu a putut decât să obțină o remiză împotriva lui Spurs, în timp ce United s-a impus fără probleme în fața lui Middlesbrough - aducând un nou titlu pe Old Trafford.

1998/99 - Manchester United/Arsenal

Bineînțeles, după ce a câștigat Premier League de 13 ori, United figurează mult în acest articol.

În campania 98/99, Manchester a fost față în față cu Arsenal pentru campionat, după ce pierduse în fața tunarilor în sezonul precedent.

Ambele formații ar fi fost câștigătoare demne, dar - la fel ca în acest mandat, 25 de ani mai târziu - Arsenal a avut nevoie de o favoare din partea rivalilor înverșunați Spurs pentru a câștiga aurul.

În timp ce echipa lui Arsene Wenger și-a făcut treaba și a învins-o pe Aston Villa, favorul de la Spurs nu a mai venit niciodată, Diavolii Roșii câștigând cu 2-1 în ultima zi pentru a-și asigura al cincilea titlu.

Acel trofeu a fost primul dintr-o celebră triplă pentru Diavolii Roșii, o performanță repetată o singură dată în cei 25 de ani care au trecut de atunci.

2007/08 - Manchester United/Chelsea

Titlul din Premier League avea să se balanseze între Londra și Manchester pentru următorul deceniu, fără ca învingătorii să fie deciși în ultima zi.

United a continuat să câștige aurul, în timp ce Arsenal și Chelsea au intrat și ele în joc.

O rivalitate uriașă s-a creat între United și Chelsea în campania 07/08, cele două cluburi concurând pentru trofee pe plan intern și european.

Diavolii Roșii se mândreau cu un prim trio incredibil format din Carlos Tevez, Wayne Rooney și Cristiano Ronaldo, în timp ce Blues se baza pe strălucirea lui Frank Lampard și Didier Drogba.

În ultima etapă, Chelsea trebuia să învingă West Brom și să spere că United pierde puncte împotriva lui Wigan.

În cele din urmă, Blues nu au reușit decât să obțină o remiză.

Chelsea a luptat cu curaj pe ambele fronturi, dar în cele din urmă a pierdut în fața lui United - în Premier League și apoi în finala Ligii Campionilor, 10 zile mai târziu.

Man Utd s
Man Utd sProfimedia

2009/10 - Chelsea/Manchester United

United era la un pas de un al patrulea titlu consecutiv fără precedent în ultima zi a sezonului 09/10.

La punctul culminant al acelei campanii, Manchester era la un singur punct în spatele lui Chelsea și trebuia să câștige împotriva lui Stoke în ultimul meci, în timp ce spera ca Chelsea să greșească în fața lui Wigan - aceeași echipă pe care United a învins-o pentru a-și asigura titlul cu doi ani înainte.

Echipa lui Sir Alex și-a făcut treaba cu o victorie răsunătoare de 4-0.

Răspunsul lui Chelsea? Un năucitpr 8-0 pe Stamford Bridge care a readus titlul la Londra pentru prima dată din 2006 încoace.

2011/12 - Manchester City/Manchester United

Trebuia să se întâmple. Manchester City a câștigat primul titlu de Premier League din istorie în ultima etapă a sezonului 11/12 în cel mai dramatic mod posibil.

Doar diferența de goluri îi despărțea de cei mai apropiați rivali, United, înainte de ultimul meci, iar echipa roșie din Manchester și-a făcut treaba cu o victorie în deplasare la Sunderland.

Se părea că titlul le-a scăpat din mână celor de la City, care erau conduși cu 2-1 de QPR cu câteva minute înainte de final.

Nici măcar golul egalării adus de Edin Dzeko în minutul 92 nu ar fi fost suficient, dar apoi Sergio Aguero a marcat cu ultimul șut al sezonului pentru a trimite Etihadul în extaz și a creat cel mai emblematic moment din istoria Premier League.

2013/14 - Manchester City/Liverpool

Punctul culminant al cursei pentru titlu din 13/14 a fost marcat de o prăbușire a lui Liverpool - cu infamul derapaj al lui Steven Gerrard în înfrângerea cu Chelsea și revenirea lui Crystal Palace de la 3-0 pentru a remiza 3-3 la Selhurst Park.

Acum trebuia să învingă Newcastle și să spere că City se va încurca cu West Ham.

Reds ua rezistat și și-au făcut treaba, dar rivalii lor la titlu au fost la fel de hotărâți în ultima zi, ambele cluburi obținând victorii, iar titlul a rămas pe Etihad.

2018/19 - Manchester City/Liverpool

Campania 18/19 a adus la start probabil cele mai bune două echipe pe care le-a văzut vreodată Premier League.

Doar un singur punct a despărțit City și Liverpool la finalul unui sezon în care cele două cluburi au acumulat un număr uimitor de 195 de puncte împreună.

Până în ultima zi, Pool pierduse o singură dată - împotriva echipei lui Pep Guardiola pe Etihad -, iar City avea o serie de 13 victorii consecutive.

Liverpool a avut din nou nevoie ca rivalii săi să piardă puncte, dar acest rezultat nu s-a întâmplat, City învingând Brighton cu 4-1 în deplasare.

Chiar și cu o victorie cu 2-0 împotriva lui Wolves, Jurgen Klopp și compania au rămas în așteptarea primului lor titlu în Premier League.

2021/22 - Manchester City/Liverpool

Saga titlului dintre City și Liverpool a continuat până în 2020 - cu Liverpool în plină ascensiune spre primul său titlu - și a ajuns la un final dramatic în 21/22.

Un scenariu familiar a avut loc în ultima zi, cu echipa lui Guardiola la conducere și echipa lui Klopp sperând ca aceștia să cedeze puncte.

Liverpool și-a făcut din nou treaba - învingând Wolves - și a avut nevoie de o favoare de la Aston Villa și de fostul căpitan Gerrard pe Etihad.

Villains au condus cu 2-0 și se părea că, în sfârșit, Reds se va impune în fața rivalilor lor înverșunați în ultima zi, doar că City a creat o furtună perfectă timp de cinci minute și a dat peste cap cursa pentru titlu.

Golurile lui Ilkay Gundogan, și cel al lui Rodri, au însemnat că trofeul se va întoarce din nou la Manchester, al doilea din cele trei titluri consecutive câștigate.

Gundogan s
Gundogan sProfimedia

2023/24 - Arsenal sau Manchester City?

City se află din nou în centrul cursei pentru titlu în timp ce se apropie ultima zi a sezonului 23/24.

Dacă vor învinge Spurs, vor trebui doar să nu facă mai puține puncte decât Arsenal în ultima etapă, dar dacă vor pierde puncte atunci vor avea nevoie de o favoare din altă parte sau să spere că pot câștiga la golaveraj.

Totuși, echipa lui Guardiola este expertă în gestionarea presiunii, pregătind ceea ce ar putea fi un alt punct culminant palpitant al unei campanii excelente.

Ali Pollock
Ali PollockFlashscore UK