Tribal Football

Pět důvodů, proč má Manchester City titul: Kanonýr Haaland, talisman Rodri i klíčový zákrok Ortegy

Haaland vstřelil pod vedením Pepa Guardioly napříč všemi soutěžemi už 90 gólů.
Haaland vstřelil pod vedením Pepa Guardioly napříč všemi soutěžemi už 90 gólů.AFP
Manchester City slaví historicky čtvrtý titul v Premier League v řadě, čímž podtrhuje naprostou dominanci v anglické nejvyšší soutěži. Podívejme se na pět klíčových důvodů, proč se tak stalo.

Nejdůležitější zákrok Ortegovy kariéry

Když se minulé úterý ocitl Heung-min Son za obranou City a před sebou měl pouze Stefana Ortegu, čas se na Tottenhamu Hotspur Stadium zastavil.

Advertisement
Advertisement

Celá sezona visela na vlásku v samém závěru zápasu, v němž se fanoušci Spurs rozcházeli v názorech, zda chtějí Cityzens připravit o body a podpořit tak úhlavního rivala Arsenal v boji o titul.

Ortega, brankářská dvojka Manchesteru City, který v 69. minutě nahradil zraněného Edersona, vyběhl z malého vápna a roztažením pravé nohy zabránil soupeři vyrovnat. Vychytání jihokorejského reprezentanta se dá považovat jako nejdůležitější zákrok Ortegy v celé jeho kariéře.

O několik minut později svěřenci Pepa Guardioly zvýšili své vedení na 2:0 po penaltě Erlinga Haalanda, čímž si zajistili dvoubodový náskok před Arsenalem a udrželi tak osud titulu ve vlastních rukou.

Foden udělal krok vpřed

Phil Foden vystoupil ze stínu Kevina De Bruyneho úžasným způsobem a stal se klíčovou tvůrčí silou týmu. Belgičan totiž utrpěl v prvním zápase sezony zranění a do hry se vrátil až v lednu.

Díky tomu dostal anglický reprezentant více příležitostí hrát ve středu pole, což je pozice, kterou on sám preferuje. Reagoval na to vstřelením 27 gólů napříč všemi soutěžemi spolu s 11 asistencemi.

Statistiky Phila Fodena v r
Statistiky Phila Fodena v rOpta by Stats Perform

Bývalý stoper Manchesteru United Rio Ferdinand nedávno řekl, že Foden je na Etihadu plnohodnotnou náhradou za De Bruyneho, a předpověděl, že "předání žezla přijde brzy".

De Bruynemu, jednomu z nejlepších středopolařů v historii Premier League, je stále teprve 32 let. Každopádně Foden, jenž v neděli dvakrát skóroval při výhře City 3:1 nad West Hamem, si na hřišti vybírá stále více času a zodpovědnosti.

Šťastný talisman Rodri

Když je Rodri v sestavě Manchesteru City, tým Pepa Guardioly neprohrává. Jednoduchá matematika. Číslům defenzivního záložníka lze jen stěží uvěřit. Od února 2023 neprohráli Cityzens žádný zápas, do kterého Španěl nastoupil.

Sedmadvacetiletý hráč je snadno přehlédnutelný, protože ho často zastiňují hvězdná jména jako Kevin De Bruyne, Erling Haaland nebo Phil Foden. Rodri je však mužem, díky němuž Manchester City funguje jako dobře namazaný stroj.

V sezoně 2023/24 zaznamenal v Premier League nejvíce přihrávek a dotyků ze všech hráčů, navíc přidal osm přesných zásahů. Guardiola jeho práci chválí a v únoru ho označil za "v současnosti jasně nejlepšího záložníka na světě".

Arsenal a Liverpool narazily

V Guardiolově kalendáři bude 14. duben zakroužkován jako den, kdy se závod o titul definitivně naklonil ve prospěch City. O tomto víkendu totiž došlo k rozhodujícím výsledkům tří největších aspirantů na zisk trofeje.

City 13. dubna dokázalo zdemolovat Luton 5:1, zatímco svěřenci Jürgena Kloppa následující den šokujícím způsobem prohráli doma s Crystal Palace 0:1 a Arsenal před vlastním publikem podlehl Aston Ville 0:2. Liverpool vypadl z tempa a jen marně se po něm ohlížel. Naopak Arsenal nadále vítězil, čímž držel City neustále pod tlakem. Nakonec to však stejně nestačilo.

Kone
KoneLivesport

Kanonýr Haaland

Erling Haaland je po úchvatné první sezoně v Manchesteru City považován za hráče, který v posledních měsících nepředvádí nejlepší fotbal v kariéře, přesto získal Zlatou kopačku v Premier League.

Norského internacionála trápila zranění a občasné krátké série bez gólu, i tak nasázel skvělých 27 branek. Druhý Cole Palmer jich měl o pět méně.

Nejlep
NejlepOpta by Stats Perform

V dubnu, po remíze City s Arsenalem 0:0, označil bývalý kapitán Manchesteru United Roy Keane Haalanda, za hráče "úrovně League Two", což je na Britských ostrovech čtvrtá nejvyšší liga.

Haaland reagoval ve velkolepém stylu, když v posledních sedmi zápasech Premier League vstřelil devět gólů a výrazně se podepsal pod zisk čtvrtého titulu City v řadě.