Tribal Football

Livesport jedenáctka 37. kola Premier League: Dva góly za 12 minut i Součkova kreativita

Jhon Durán stihl během 12 minut vstřelit dvě branky a vysloužil si perfektní desítku.
Jhon Durán stihl během 12 minut vstřelit dvě branky a vysloužil si perfektní desítku.AFP / Livesport
Anglická Premier League nabídla na individuální výkony nesmírně plodné kolo. Vedle Tomáše Součka (29), který ozdobil svůj kreativní výkon gólem, se v nejslavnější klubové soutěži na světě zaskvěla řada náhradníků. V roli žolíka se nejlépe osvědčil kolumbijský forvard Aston Villy Jhon Durán (20), který se během 12 minut dvakrát prosadil v duelu s Liverpoolem, přiblížil Villans vysněné Lize mistrů a v hodnocení Livesportu si vysloužil jako teprve sedmý fotbalista PL v této sezoně perfektní desítku.
T
TLivesport

Brankář

Bart Verbruggen (Brighton) 7,6

Advertisement
Advertisement

Výraznější výkon brankáře ve 37. kole Premier League scházel. Nejlépe si dle hodnocení Livesportu vedl Verbruggen z Brightonu, který se podílel na remíze 1:1 s Newcastlem. Nizozemec si připsal sedm zákroků a pomohl Rackům odjet ze St James' Parku s bodem.

Obránci

Reece James (Chelsea) 8,3

Anglický obránce se po dalším zranění vrátil do sestavy Chelsea, která  vyhrála 3:2 na hřišti Nottinghamu Forest. James jako žolík připravil vítězný gól Nicolase Jacksona. Reprezentační bek ve svém prvním vystoupení v roce 2024 ukázal, co Blues s jeho absencí scházelo – Jacksona našel krásným pasem na zadní tyči a soubor trenéra Mauricia Pochettina potřetí v řadě zvítězil.

Joel Veltman (Brighton) 8,1

Druhý zástupce Brightonu v sestavě kola vstřelil první gól po více než roce. Veltman se na St James' Parku dostal při rohovém kopu na zadní tyč a po přetlačované s obráncem soupeře poslal hostující tým do vedení. Nizozemec rovněž předvedl dobrý defenzivní výkon, když předvedl dva úspěšné skluzy a jednou zachytil přihrávku soupeře.

Joško Gvardiol (Manchester City) 8,3

Další týden, další fantastický výkon. Gvardiol opět patřil k nejlepším hráčům na hřišti, tentokrát se dvakrát prosadil při výhře Manchesteru City nad Fulhamem 4:0. Obzvláště působivý byl především jeho první gól, kdy si narazil s Kevinem De Bruynem a poté se slabší nohou trefil do dolního rohu.

Sergio Reguilon (Brentford) 8,3

Od svého lednového příchodu do Brentfordu působil Španěl nenápadně, při vítězství 2:1 nad Bournemouthem však předvedl další skvělý výkon. Reguilon bývá obvykle velmi kreativním hráčem, tentokrát si však vedl skvěle směrem do defenzivy – připsal si sedm skluzů, pětkrát odvrátil míč a jednou zachytil přihrávku soupeře. A dařilo se mu také vepředu, kde zaznamenal jednu klíčovou přihrávku.

Záložníci

George Earthy (West Ham) 8,4

Mladík z West Hamu nastoupil teprve podruhé v Premier League a hned pomohl Kladivářům porazit Luton 3:1. Třetí gól Hammers vstřelil takřka ihned, co se dostal na hřiště. Teprve devatenáctiletý Earthy si splnil sen – dostal do šestnáctky, kde dostal míč od Mohammeda Kuduse a v posledním zápase manažera Davida Moyese na London Stadium zpečetil zisk všech tří bodů pro domácí. Angličan si udržel přehled i ve zbytku zápasu, když zaznamenal 89% přesnost přihrávek.

Tomáš Souček (West Ham) 8,2

Do sestavy kola se tentokrát probojoval i český zástupce. Souček se stejně jako jeho mladší spoluhráč zapsal do střelecké listiny. Kapitán české reprezentace předvedl slušný kreativní výkon – zaznamenal tři klíčové přihrávky a přesnost přihrávek udržel na 84 %. 

Kevin De Bruyne (Manchester City) 8,2

Belgičan byl během zápasu City s Fulhamem neustálou tvůrčí hrozbou, připsal si neuvěřitelných sedm klíčových přihrávek a vytvořil tři velké šance, přičemž jednu z nich proměnil Gvardiol. De Bruyne se vrátil do formy v pravý čas, podílel se na většině posledních vítězství Citizens, kterým pomohl přiblížit se ke čtvrtému titulu v řadě.

Heat mapa Kevina De Bruyneho.
Heat mapa Kevina De Bruyneho.Opta by Stats Perform / AFP

Útočníci

Yoane Wissa (Brentford) 9,6

Útočník Brentfordu předvedl skvělý výkon, když přispěl k vítězství nad Bournemouthem jako střídající hráč. Wissa v roli žolíka nejprve asistoval na gól Bryana Mbeuma, načež v 95. minutě sám skóroval. Příchod Konžana na trávník změnil průběh zápasu, po němž The Bees slavili třetí výhru z posledních pěti zápasů.

Jhon Durán (Aston Villa) 10

Kolumbijský forvard se v pondělí večer zapsal do historie Aston Villy poté, co dvěma góly v závěru utkání s Liverpoolem (3:3) přiblížil Villans na dosah účasti v příštím ročníku Ligy mistrů. Durán dvakrát udeřil v závěrečné fázi zápasu, stačilo mu na to pouhých 12 minut na hřišti. Rodák z Medellínu si vysloužil perfektní desítku a stal se teprve sedmým hráčem Premier League, kterému se to v této sezoně podařilo.

Jhon Dur
Jhon DurOpta by Stats Perform / AFP

Raheem Sterling (Chelsea) 9,1

Dalším forvardem, který se o víkendu výrazně prosadil coby střídající hráč, je Sterling. Angličan se postaral o vyrovnání na hřišti Forestu a přispěl k tomu, že Jackson vzápětí rozhodl o výhře Chelsea. Gól zkušeného křídelníka nastartoval obrat Blues, kteří se snaží dostat do první šestky.

Tabulka Premier League