Tribal Football

Frattesi rozhodl o vítězství Itálie, Gruzie přehrála v generálce Černou Horu

Frattesi rozhodl o vítězství.
Frattesi rozhodl o vítězství.AFP
Fotbalisté Gruzie uspěli ve své jediné červnové generálce před mistrovstvím Evropy, když vyhráli v přátelském zápase na půdě Černé Hory 3:1. Celek z Kavkazu nasměroval k výhře v 10. minutě Otar Kiteišvili (28) a v klání se v dobré formě představila i největší hvězda týmu Chviča Kvaracchelija (23). V dalších zápasech Italům stačil k vítězství jediný gól, naopak Slovensko si s chutí zastřílelo.

Itálie – Bosna a Hercegovina 1:0

Klíčový moment zápasu hraného v Empoli nastal ve 38. minutě, kdy se exkluzivním zakončením prosadil Davide Frattesi. Tým, jenž bude na následujícím mistrovství Evropy obhajovat titul šampiona, tak potvrdil slušnou formu v probíhajícím kalendářním roku, v němž zatím nenašel přemožitele. Naopak Draci padli pošesté v řadě.

Advertisement
Advertisement
Statistiky utk
Statistiky utkLivesport

Černá Hora – Gruzie 1:3

Od úvodního hvizdu byli aktivnějším celkem, což potvrdila dalekonosná střela Georgese Mikautadzeho, kterou zblízka dorážel Giorgi Gvelesiani. V obou případech však Černohorce zachránil hbitý Milan Mijatovič. V 10. minutě už domácí gólman kapituloval, když po následujícím rohu udeřil z voleje Kiteišvili.

Hosté v Podgorice dominovali a svou převahu přetavili v druhý gól po půlhodině hry. Kvaracchelija přesnou kolmicí vyslal do úniku Mikautadzeho, který lehkým dloubáčkem zvýšil.

Statistiky utk
Statistiky utkLivesport

Do druhého poločasu vstoupili lépe Černohorci, kteří chtěli na domácí půdě ještě účastníka mistrovství Evropy potrápit. To se podařilo Stevanu Jovetičovi, který přízemní střelou k pravé tyči vykřesal naději na srovnání.

Balkánský celek poté převzal otěže zápasu a tlačil se za vyrovnáním. Díky velkému tlaku domácích však vznikaly skuliny v jejich obraně a jednu z nich využil v 84. minutě k pojištění náskoku čerstvý náhradník Budu Zivzivadze.

Slovensko – Wales 4:0

Opatrnou hru v úvodu narušila až střela Lukáše Haraslína z 20. minuty, kterou ale velšská obrana srazila na roh. Slovenský tlak se začal stupňovat a vyvrcholil o pět minut později, kdy nejprve naprosto osamocen střílel Ondrej Duda a z následného rohového kopu se hlavou prosadil Dávid Hancko. Míč ovšem dostal za čáru z ofsajdového postavení.

Nekoncentrovaným obráncům Walesu zatápěl především aktivní Hancko na levé straně. I Draci se dostali do šance, hlavičku Kieffera Moora po standardní situaci však zneškodnil Martin Dúbravka. Ve 45. minutě se však slovenští fotbalisté přece jen dočkali. Z dálky se napřáhl Kucka a přestože nemířil přesně k tyči, jeho střela zapadla za záda Dannyho Warda.

St
StLivesport

Domácí fotbalisté mohli jít krátce po začátku druhého dějství do výraznějšího vedení. Denis Vavro využil zaváhání Warda po rohu, ale pouze orazítkoval břevno. O poznání úspěšnějším zakončovatelem se v 56. minutě stal Boženík, když si ve vápně našel Hanckův centr a neomylně zakončil.

Útočník Boavisty hrál důležitou roli i o čtyři minuty později. Tentokrát si po jeho presinku srazil akrobatické zakončení Haraslína do vlastní sítě kapitán Velšanů Ethan Ampadu. Dúbravka moc práce neměl. Když však nadešla jeho chvíle, byl vždy připraven, což demonstroval i proti nebezpečné střele Wese Burnese. Závěrečné razítko na drtivou výhru Slovenska dal ještě v nastavení Lászlo Bénes.

Francie – Kanada 0:0

Diváci v Bordeaux mnoho vyložených šancí neviděli. Nejblíže ke gólu měl novopečený italský mistr Marcus Thuram, jehož ostrou ránu vytáhl s vypětím všech sil Maxime Crépeau na břevno. Teprve druhé vzájemné střetnutí těchto frankofonních celků tedy gólovou radost nenabídlo, a dosud jedinou přesnou trefou tak zůstala ta Jeana-Pierra Papina ze světového šampionátu v Mexiku z roku 1986.

Utk
UtkProfimedia