Tribal Football

Chorvatsko v přípravě porazilo Severní Makedonii, Anglie hladce přehrála Bosnu a Hercegovinu

Updated
Chorvatsko se z gólu radovalo třikrát.
Chorvatsko se z gólu radovalo třikrát.AFP
Fotbalisté Anglie v přípravě před mistrovstvím Evropy porazili Bosnu a Hercegovinu 3:0. Pořadatel šampionátu Německo remizovalo s Ukrajinou bez branek. Chorvatsko zdolalo 3:0 Severní Makedonii, která bude za týden 10. června v Hradci Králové soupeřem české reprezentace v generálce na Euro. Albánie stejným poměrem zvítězila nad Lichtenštejnskem. Skotsko si poradilo s Gibraltarem 2:0.

Anglie – Bosna a Hercegovina 3:0

Anglie v Newcastlu po třech duelech bez výhry uspěla. Střelecky se prosadila až po hodině hry. Mladík Cole Palmer po skvělé sezoně v Chelsea proměnil penaltu a připsal si z ní první trefu v reprezentačním dresu. Další branky jednoho z hlavních favoritů Eura přidali Trent Alexander-Arnold a Harry Kane. Vyhlášený kanonýr vylepšil své mimořádné statistiky na 90 mezistátních startů a 63 gólů.

Advertisement
Advertisement
Statistiky utk
Statistiky utkLivesport

Trenér Gareth Southgate dal týden volna Judeu Bellinghamovi, který o víkendu s Realem Madrid vyhrál Ligu mistrů. Záložník nenastoupí ani v generálce proti Islandu (7. června). "Není nejdůležitější, aby tady byl. V tuto chvíli je důležitější pro tým i Judea, aby měl čas na regeneraci a psychické vypnutí od fotbalu," citovala agentura Reuters anglického kouče. Jeho tým ve skupině C narazí na Srbsko, Dánsko a Slovinsko.

Německo – Ukrajina 0:0

Němci v březnu porazili Nizozemsko i Francii a zdálo se, že znovu nabírají formu. Dnes si však v Norimberku neporadili s Ukrajinou, která loni v červnu remizovala v Brémách 3:3, když byla pořadatelská země šampionátu ve velké krizi. Německý tým na úvod závěrečné přípravy ztroskotal na obranném valu Ukrajinců. Na střely na branku domácí vyhráli 5:3, diváci se však gólu nedočkali.

Hodnocen
HodnocenLivesport

Rovněž kouč Julian Nagelsmann dal volno dalšímu hrdinovi Realu Madrid, Toni Kroos ještě nebyl před svým rozlučkovým turnajem připraven. Dalšího z velkých favoritů ve skupině A čeká Skotsko, Maďarsko a Švýcarsko.

Chorvatsko – Severní Makedonie 3:0

Chorvati v Rijece rozhodli ještě do přestávky. Majer se trefil nejprve z přímého kopu, v závěru prvního poločasu pak korunoval vydařenou kombinaci. Záložník bundesligového Wolfsburgu tak má bilanci 30 mezistátních utkání a v nich osm gólů. Jubilejní 100. reprezentační zápas odehrál záložník Manchesteru City Mateo Kovačič. Ve druhé půli skóre uzavřel Marco Pašalič, hráč domácího klubu.

Chorvatsko se v silně obsazené skupině B utká postupně se Španělskem, Albánií a Itálií. V dresu Makedonie přišel v 66. minutě na hřiště Milan Ristovski, útočník pražských Bohemians.

Statistiky utk
Statistiky utkLivesport

Albánie – Lichtenštejnsko 3:0

Albánci si do maďarského Szombathely pozvali Lichtenštejnsko a podle očekávání bez problémů zvítězili také 3:0. Druhý poločas za přemožitele českého týmu z kvalifikace odehrál sparťan Qazim Laci. Svým centrem do šestnáctky se výrazně podílel na třetí brance, kterou vstřelil Ernest Muci.

Další výsledky přípravných utkání

Soutěž o lístky na Euro 2024