Tribal Football

Real Madrid si popatnácté podmanil Evropu, výhrou ve finále LM završil fantastickou sezonu

Hráči Realu slaví gól Vinícia Júniora..
Hráči Realu slaví gól Vinícia Júniora..Profimedia
Real Madrid potvrdil nadvládu nad fotbalovou Evropou, když ve finále Ligy mistrů ve Wembley porazil Borussii Dortmund 2:0. Svěřenci Carla Ancelottiho za sebou mají fantastickou sezonu, v níž k titulu v La Lize, kterou ovládli o 10 bodů před Barcelonou, přidali už 15. trofej z nejprestižnější klubové soutěže.

Dortmund – Real Madrid 0:2

Duel ve Wembley rozhodli ve druhém poločase Dani Carvajal a Vinícius Júnior. Dortmund byl dlouhou dobu nebezpečnější, ale z mnoha šancí se prosadil jen Niclas Füllkrug, jehož snížení na 1:2 neplatilo kvůli ofsajdu.

Advertisement
Advertisement

Cesta Realu k "ušatému poháru" započala bezchybnými výkony ve skupině, v níž vyhrál všech šest utkání proti Neapoli, Braze a Unionu Berlín při skóre 16:7.

V play off už to pro Bílý balet byla náročnější mise. Lipsko přetlačil po výhře 1:0 venku a remíze 1:1, následně svedl líté boje s Manchesterem City, který po památné remíze 3:3 v Madridu vyřadil v Anglii až v penaltovém rozstřelu.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

V semifinále prošel Real další mimořádně náročnou zkoušku proti Bayernu, kdy mu postup zajistil až dvěma góly v samém závěru domácí odvety střídající Joselu.

Poslední skupinový ročník milionářské soutěže tak opanoval klub, který je jejím nejúspěšnějším účastníkem. Triumf je mimořádně sladký pro Toniho Kroose, který po Euru ukončí kariéru. S Realem, v němž strávil 10 let, se legendární německý zálonžík loučí ziskem pátého titulu v Lize mistrů, jeden vyhrál i s Bayernem.

Působivou jízdu Ligou mistrů předvedla i Borussia. Ta nejdřív poměrně překvapivě prošla ze "skupiny smrti" s Newcastlem, PSG a milánským AC, aby na cestě do Wembley postupně PSV, Atlético a při opětovném setkání i francouzského mistra. Druhý triumf v LM k tomu z roku 1997 však nepřidala.

Náplastí na finálovou prohru a zároveň ne úplně vydařenou ligovou sezonu, jíž Dortmund zakončil až na pátém místě tabulky, pro něj může být skutečnost, že díky dobrým výkonům německých klubů v Evropě se právě i z páté příčky znovu kvalifikoval do Ligy mistrů.

Reportáž z finále