Tribal Football

Bílý balet slaví 15. triumf v Lize mistrů, Dortmund ve Wembley skolili Carvajal a Vinícius

Updated
Vinícius Júnior zvyšoval ve finále na 2:0.
Vinícius Júnior zvyšoval ve finále na 2:0.Livesport
Poslední sezonu Ligy mistrů v tradičním formátu se skupinami symbolicky ovládl celek, který je v milionářské soutěži suverénně nejúspěšnější. Real Madrid ve finále ve Wembley proti Dortmundu dlouho tahal za kratší konec, díky gólům ve druhém poločase, o které se postarali Dani Carvajal a Vinícius Júnior, ale zvítězil 2:0 a slaví zisk 15. triumfu v Champions League. Snovou rozlučku s Bílým baletem zažil Toni Kroos, jenž asistoval na první branku.

Dortmund – Real Madrid 0:2

První desítky vteřin finále narušila invaze několika individuí na trávník, hrát se tak začalo až po třech minutách od úvodního hvizdu. A bylo znát, že jde o hodně, hráči obou týmů působili nervózně a snažili se hlavně neudělat chybu. Na první střelecký pokus se tak čekalo až do 12. minuty, rána Federica Valverdeho ale letěla vysoko nad bránu.

Advertisement
Advertisement

V o poznání větší příležitosti se na druhé staně ocitl Julian Brandt, který však po přiťuknutí Niclase Füllkruga mířil vedle. A mezi tři tyče se nevešel ani pokus jedné z hlavních útočných zbraní Realu Vinícia Júniora. Bílý balet začal utahovat šrouby, měl územní převahu i výrazně vyšší držení míče, musel se ale mít na pozoru před brejky soupeře.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Při jednom z nich se Karim Adeyemi vyhnul ofsajdové pasti a uháněl sám na Thibauta Courtoise, při kličce si ale dal balon daleko od nohy. Za pár okamžiků se hráči Dortmundu dožadovali penalty, rozhodčí Slavko Vinčič však zákrok na Adeyemiho za faul nepovažoval. A z následné akce trefil Füllkrug v největší šanci finále tyč!

Fotbal ve svižném tempu pokračoval, po nebezpečném pasu do šestnáctky Borussie postupoval na opačné straně hřiště na Courtoise znovu Adeyemi, jenže ve velké šanci opět selhal. Po rohovém kopu Toniho Kroose přišel další protiútok Dortmundu, který zakončil pád Adeyemiho ve vápně, ani tentokrát se ale píšťalka neozvala.

Kroosovy statistiky proti Dortmundu.
Kroosovy statistiky proti Dortmundu.Opta by Stats Perform / AFP

Pět minut před přestávkou vyslal prudkou přízemní střelu zpoza vápna Marcel Sabitzer, Courtois však dokázal vyrazit balon na roh. V prvním poločase tak gól nepadl. Druhé dějství načal roh Dortmundu, z něhož ale vzešel brejk Vinícia, faul a standardní situace. Ránu Kroose skvěle vytáhl Gregor Kobel a poté hlavičkoval Dani Carvajal nad břevno.

V 57. minutě přišla dosud největší možnost Bílého baletu, Carvajal ovšem Kobela neprostřelil. Na druhé straně hlavičkoval Füllkrug, Courtois byl ale pozorný. V 72. druhé minutě se na hřiště dostal Marco Reus, pro něhož šlo o poslední zápas v dresu Borussie. A sotva přišel na trávník, mohl jen smutně sledovat, jak po Kroosově rohu udeřil hlavou Carvajal.

Záhy to mohlo být 2:0, ale přízemní pokus Juda Bellinghama tečoval vedle tyče Nico Schlotterbeck. Druhý gól madridského celku visel ve vzduchu, střelu Kroose z přímého kopu vytáhl Kobel, jenž vytěsnil i ránu Eduarda Camavingy a hlavičku Nacha. proti zakončení Viníciuse zblízka už ovšem neměl nárok.

Následné snížení Füllkruga neplatilo kvůli ofsajdu a na další zdramatizování už se hráči Borussie nezmohli.

Výsledky Ligy mistrů