Tribal Football

Sociedad si zajistil Evropskou ligu, Sorloth nasázel Realu při divoké remíze čtyři góly

Alexander Sorloth zazářil čtyřmi brankami do sítě Realu Madrid.
Alexander Sorloth zazářil čtyřmi brankami do sítě Realu Madrid.AFP
Hlavní hvězdou předposledního kola La Ligy se stal Alexander Sorloth, dánský útočník totiž při remíze 4:4 s již jistým mistrem Realem Madrid nastřílel všechny góly Villarrealu. Real Sociedad v přímém souboji o šesté místo zvítězil Real Sociedad nad Betisem a jelikož si na něj vytvořil čtyřbodový náskok, už jej z příčky, která zajišťuje základní skupinu Evropské ligy, nikdo nesesadí. Vyhrály i druhá Barcelona a třetí Girona, naopak jistotu sestupu má po remíze s Las Palmas Cádiz.

Betis – Real Sociedad 0:2

Obě branky padly ještě v první půli, přičemž krátce po zahájení utkání se předvedl parádní exekucí přímého kopu Brais Méndez. Krátce před přestávkou jej na střelecké listině doplnil bývalý hráč Dortmundu Mikel Merino. Domácí byli sice daleko aktivnějším celkem, avšak regulérní gól nevsítili, a definitivně se tak připravili o možnost hrát v příští sezoně Evropskou ligu.

Advertisement
Advertisement

Villarreal – Real Madrid 4:4

Real sice v poločase držel pohodlný třígólový náskok, ale po domácí stíhací jízdě se musel spokojit s divokou remízou. Nejprve dvěma trefami zazářil Arda Güler, jenž v nastavení úvodní půle vyslal na bránu svou šestou střelu v ligové kariéře a radoval se ze šestého gólu, po změně stran ho ale dokonale zastínil domácí Alexander Sörloth.

Ten přidal k přesnému zásahu z první půle další tři a kromě toho, že málem překazil plány Bílého baletu na rekordní zápis 31. po sobě jdoucího utkání španělské nejvyšší soutěže bez porážky, tak se také osamostatnil na čele tabulky střelců.

Sorlothovy statistiky proti Realu Madrid.
Sorlothovy statistiky proti Realu Madrid.Opta by Stats Perform / AFP

Barcelona – Vallecano 3:0

Poslední domácí zápas Katalánců v sezoně výborně odstartoval Robert Lewandowski, který už ve třetí minutě otevřel skóre. Brzká trefa se ukázala být jako vítězná, a Blaugranas tak po sérii pěti vzájemných duelů s Rayem bez výhry konečně získali všechny tři body.

Ath. Bilbao – Sevilla 2:0

V základní sestavě baskického celku nechyběl Iker Muniain, který oznámil, že po sezoně klub opustí. Strávil v něm takřka dvě dekády a před několika týdny mu pomohl k zisku první trofeje pro vítěze Copa del Rey po 40 letech. Jeho poslední vystoupení na Estadio San Mamés proběhlo podle představ fanoušků, když legendární ofenzivní všeuměl zvyšoval v 19. minutě vedení, jež hosté nedokázali ve zbytku zápasu smazat.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Cádiz – Las Palmas 0:0

V závěru první půle se domácí radovali poté, co je do vedení poslal Javi Hernández, nicméně jeho trefa nakonec kvůli předcházejícímu ofsajdu neplatila. Nikomu dalšímu už se rozvlnit síť nepodařilo. Žlutá ponorka tedy nestáhla čtyřbodovou ztrátu na konkurenty z Mallorky a po sezoně opustí španělskou elitu. Naopak tým z Kanárských ostrovů si záchranu definitivně zajistil.

Atl. Madrid – Osasuna 1:4

Osasuna se může radovat z vůbec prvního vítězství na Estadio Metropolitano. Od úvodu aktivně hrající celek z Pamplony poslal ve 26. minutě do vedení nakonec dvougólový Raúl García, na jehož trefu navázal na začátku druhého dějství Aimar Oroz. Domácí sice snížili zásluhou Álvara Moraty, jenže další branku na rozdíl od soupeře nepřidali, a hosté tak poprvé od konce března získali tři body.

Valencia – Girona 1:3

Hosté se ujali vedení ve 32. minutě, kdy se zblízka prosadil Sávio. Vítěznou trefu si ovšem po změně stran připsal ukrajinský šutér Arťom Dovbyk, jenž i přes sedmý přesný zásah z posledních osmi utkání přišel o vedoucí postavení v tabulce střelců, když jej v čele vystřídal po čtyřgólovém představení Sörloth.

Sorloth p
Sorloth pOpta by Stats Perform / AFP

Granada – Celta Vigo 1:2

Jistě sestupující Granada přidala další porážku. Záchranu neměli před utkáním matematicky jistou ani hosté, ale ačkoliv je k ní mohla dovést souhra výsledků konkurentů, dobrým výkonem ze druhé půle si ji nakonec zajistili sami. Velký podíl na tom měl norský útočník Jörgen Strand Larsen, jenž v rozmezí 61. a 63. minuty zaznamenal gól a asistenci.

Mallorca – Almería 2:2

Domácí si remízou zajistili účast i v příští sezoně La Ligy. Přestože se domácí dostali po necelé půlhodině hry do vedení, tak hosté v dalším průběhu stav utkání otočili. Velký podíl na tom měl především Sergio Arribas, jenž k přesné trefě přidal i asistenci.

Závěrečné slovo však měl celek z Baleárských ostrovů, kterému krátce před koncem zařídil alespoň bod Sergi Darder. Ten se stal hrdinou posledních týdnů, jelikož před necelým týdnem svým prvním gólem v ročníku odvrátil Rumělky od prohry v Pamploně.

Tabulka La Ligy.
Tabulka La Ligy.Livesport