Tribal Football

De Paul v závěru protrhl střelecké trápení Atlética, Cádiz je stále ve hře o záchranu

Rodrigo de Paul rozhodl o výhře Atlética.
Rodrigo de Paul rozhodl o výhře Atlética.Profimedia
Fotbalisté Atlétika Madrid vyhráli ve 35. kole LaLigy nad Celtou Vigo 1:0, a se štěstím tak potvrdili výbornou formu před vlastním publikem. Přestože měli domácí v průběhu utkání převahu, dlouho se přes kvalitně chytajícího Vicenteho Guaitu (37) nedokázali prosadit. Zkušený brankář, jenž strávil několik sezon v dresu Crystal Palace, však na čtvrté čisté konto na jaře nakonec nedosáhl. V závěru jej překonal Rodrigo de Paul (29).

Cádiz – CF Getafe 1:0

Domácí bojující o každý bod, aby se zachránili, mohli jít do vedení už ve čtvrté minutě, kdy Martí hlavičkoval těsně nad. Na druhé straně nebyl daleko od úvodní trefy velezkušený Jaime Mata, nicméně ten nedosáhl na prudký centr z pravého křídla. Důležitý zákrok si o chvíli později připsal Soria, když po nedorozumění v obraně z blízkosti zakončoval Martí. Dlouholetá stálice Azulones ale přece jen ještě před pauzou kapitulovala, když ji z pokutového kopu překonal Alcaraz.

Advertisement
Advertisement

Po změně stran se míče chopili svěřenci Josého Bordalase Jiméneze, avšak k žádným střeleckým příležitostem to dlouho nevedlo. Naopak Piráti skvěle bránili a vytvořili si i několik nebezpečných protiútoků, které musela hasit buď obrana nebo brankář Soria. První výraznější šanci hostů ve druhé půli měl na svědomí Luis Milla, jenže jeho pokus nakonec mířil těsně nad. I přes náznaky se celek z hlavního města nedokázal vyrovnání ani přiblížit, a tak pro něj boj o evropské poháry téměř skončil.

Statistiky z
Statistiky zOpta by StatsPerform

Atl. Madrid – Celta Vigo 1:0

Vše od úvodních minut naznačovalo, že Atléti nedovolí žádné překvapení. Domácí byli mnohem aktivnější, častěji se drželi na balonu a také měli mnohem více útočných momentů než soupeř. Jejich střely však buď minuly cíl, nebo je chytil Guaita. Ve 40. minutě mohl otevřít skóre Marcos Llorente, který si naběhl na skvěle naservírovaný míč od Kokeho, ale jeho zakončení bylo velmi slabé a Guaita balon bez problémů zastavil.

Po přestávce se čekalo na to, až se oba týmy probudí z ofenzivního spánku. Do první vážné šance druhého poločasu se dostal až na počátku 59. minuty Iago Aspas, který zůstal zapomenutý v pokutovém území. Hostujícího kapitána našel ve vápně Jonathan Bamba, ovšem Aspase vychytal pozorný Jan Oblak.

V závěrečné čtvrthodině převzali iniciativu domácí a pokoušeli se strhnout vedení na svou stranu. To se jim nakonec podařilo v 84. minutě, kdy se do highlightů utkání zapsal de Paul, jenž si na hranici šestnáctky zpracoval hrudí vysoký míč a z voleje ho napálil do pravé šibenice.

Statistiky z
Statistiky zOpta by StatsPerform

Valencia – Rayo Vallecano 0:0

Velmi opatrný začátek zápasu mohl ve 20. minutě rozčísnout křižnou střelou na zadní tyč hostující Álvaro García, jenže ve velmi ostrém úhlu prostor branky minul.

O chvíli později předvedl své umění navrátilec do sestavy Netopýrů Giorgi Mamardašvili, který se vytáhl proti pohotové ráně z první v podání Sergia Camella. Valencia se osmělila až zásluhou Petera Federica, jenže ani jeho překvapivá střela se gólovou nestala.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Po hodině hracího času dostali domácí hráči obrovskou příležitost na změnu skóre poté, co se dravým průnikem prezentoval Thierry Correia. Kapitán Bianconegros zakončil povedenou individuální akci na pravé straně perfektním pasem na nově příchozího Romana Jaremčuka, ten však svá mířidla nesrovnal přesně a branku z dobré příležitosti minul.

Mezi tři tyče hlavičkoval o několik minut později Hugo Duro, jenže ani on recept na dobře postaveného Stole Dimitrievskiho nenašel. V 71. minutě se zase blýskl na opačné straně Mamardašvili, když v souboji tváří v tvář vystihl kličku Garcíi. V poslední desetiminutovce pak ještě gruzínský čaroděj vyškrábl konečky prstů tečovanou ránu Unaie Lópeze na tyč.

Betis – Almeria 3:2

Zálusk na účast v Evropské lize potvrdil Betis již v osmé minutě, kdy vůbec první střelou utkání rozvlnil síť Fornals. Španělský záložník se prosadil ranou z bezprostřední blízkosti poté, co se k němu dostal šťastně odražený balon od spoluhráče Williana Josého. V 15. minutě mohl přidat druhou branku Ayoze Pérez, jenž si udělal prostor ke střele z hranice šestnáctky. Stopku mu však skvělým zákrokem vystavil pozorný Luís Maximiano.

Aktivnější domácí odskočili do dvoubrankového vedení ve 28. minutě, kdy obrovskou chybu obránce Almeríe Edgara Gonzáleze potrestal velezkušený Isco. V nastaveném čase ještě Almería stihla snížit díky trefě bývalého hráče zelenobílých Léa Baptistaa.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Druhé dějství pokračovalo v zajetých kolejích, neboť domácí byli i nadále aktivnějším týmem. V 64. minutě se celku z Andalusie podařilo znovu dostat do trháku poté, co se střelou k levé tyči prosadil Pérez.

O dvougólové vedení je o dvě minuty později připravil dorážkou z bezprostřední blízkosti Argentinec Luka Romero. Po dvou slepených gólech šancí ubylo a zbytek zápasu další trefy nenabídl.

Tabulka La Ligy