Tribal Football

Posledních 18 měsíců je magických, těšilo Priskeho. Vysoký počet bodů značí kvalitu, dodal

Loňský a letošní titul se podle Priskeho nedají srovnávat.
Loňský a letošní titul se podle Priskeho nedají srovnávat.Profimedia
Trenér Brian Priske (47) považuje dva po sobě jdoucí tituly fotbalistů Sparty za odlišné. Myslí si, že v této sezoně hráli jeho svěřenci lépe a dominantněji než v uplynulém ročníku, v němž ovládli ligu po devíti letech. Vzhledem k nabitému programu si velmi cení zisku 86 bodů. Řekl to na tiskové konferenci po jasné výhře 5:0 v Mladé Boleslavi v předposledním 4. kole nadstavbové skupiny o titul.

Mladá Boleslav – Sparta Praha 0:5

Letenští získali titul i v jeho druhé sezoně u mužstva. Před Slavií dnes udrželi čtyřbodový náskok v čele tabulky. "Jsou to dva odlišné tituly. V minulé sezoně jsme ho získali i přes chybějící sebevědomí, které pramenilo z dlouhého období bez titulu. Kluci ho vybojovali díky síle vůle, výdrži, odolnosti a kvalitě," uvedl Priske.

Advertisement
Advertisement

"Letošní titul ale snad dokazuje, že jsme nejlepším týmem v České republice za poslední dvě sezony. Kluci hráli letos lepší fotbal, byli dominantnější a plně si zasloužili současných 86 bodů, které rovněž ukazují kvalitu," prohlásil Dán.

Právě zmíněného počtu bodů si váží. "Hráli jsme bláznivých 14 zápasů v evropských pohárech proti těžkým soupeřům. Jsme ve finále domácího poháru. Hráči si ale poradili se zátěží i koncentrací a předváděli vyrovnané výkony v nabitém kalendáři nejen před Vánoci, ale i po nich. Když hrajete v sezoně tolik zápasů, a přesto nasbíráte takový počet bodů, je to podle mě obrovský úspěch," řekl Priske, který v tomto ročníku Spartu dovedl do osmifinále Evropské ligy, v němž v březnu nestačila na Liverpool.

Priskeho pozápasový rozhovor pro O2 TV Sport

Priskeho pozO2 TV Sport

Po utkání o sobě nechtěl příliš mluvit. "Budu mluvit za kabinu. Všichni – hráči, realizační tým, vedení klubu – jsme hrdí na to, že jsme vyhráli titul dva roky po sobě. Nikdy předtím se mi to nestalo stejně jako spoustě hráčů. Je to rozhodně mimořáné a jsme na to hrdí. Naposledy se nám povedlo obhájit titul před 23 lety. Je to velká věc. Ve středu zabojujeme o domácí pohár," řekl Priske s odkazem na finálový zápas v Plzni.

Fanoušci Sparty vytvořili svému týmu v Mladé Boleslavi domácí kulisu. Vyprodaný pětitisícový stadion zaplnili z více než dvou třetin. "O tomhle fotbal je. Fanoušci a my společně. Posledních 18 měsíců je magických. Kluci předvádějí skvělý fotbal a fanoušci ho dlouhodobě oceňují. Pamatujeme si, jak nás loni podpořili na Slovácku (v titulovém utkání). Dnes jsme měli stejný pocit," uvedl někdejší kouč Midtjyllandu či Antverp.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

"Prožijeme krásný večer. Fotbal je o vyhrávání titulů a velkých zápasů. Jsem pokorný a hrdý na to, že jsem toho součástí s těmito kluky, kteří si to opravdu zaslouží. Je to úžasný tým. Zítra mají volno, (kapitán) Láďa (Krejčí) má velkou radost. Slíbil klukům, že se o ně postará," prohlásil Priske.

Čtyřmi góly se na triumfu v Mladé Boleslavi podílel útočník Jan Kuchta. "Mám z něj radost stejně jako Sparta. Doufám, že z něj bude mít radost i Česká republika, pokud se ho trenér (Ivan Hašek) rozhodne vzít na Euro. Je rozjetý," poznamenal bývalý dánský reprezentant.

Kuchta spolu s Jakubem Brabcem a Vladimírem Coufalem navštívil v listopadu během reprezentačního srazu noční podnik v Olomouci. Všichni tři kvůli tomu museli národní tým opustit. Hašek, který reprezentaci převzal v lednu, je při své první nominaci nepovolal.

Tabulka skupiny o titul FORTUNA:LIGY