Tribal Football

Livesport jedenáctka sezony F:L. Vládne mistrovská Sparta, v sestavě i dva Brazilci

Birmančevič byl po zásluze vyhlášen hráčem sezony.
Birmančevič byl po zásluze vyhlášen hráčem sezony.Profimedia / Livesport
Nejlepší jedenáctku sezony FORTUNA:LIGY, která je sestavována na základě známek Livesportu, si pro sebe uzmuly čtyři nejlepší kluby uplynulého ročníku a Slovácko. Největší zastoupení má logicky mistrovská Sparta, která žádného hráče neprotlačila pouze do záložní řady. Nejvyššího průměrného hodnocení dosáhli tři cizinci Birmančevič, Ewerton a Haraslín.
Nejlep
NejlepLivesport

Brankář

Peter Vindahl (Sparta) 6,8

Advertisement
Advertisement

Patřil k základním stavebním kamenům sparťanského titulu. Pochytal 95 střel, víc zákroků než on si připsali pouze tři gólmani, dva z toho působili v týmech bojujících o záchranu. Dánský gólman navíc vždy dokázal chytit i něco navíc, což od brankáře ve velkém klubu očekáváte. Potvrzuje to i statistika zabráněných gólů, která ukazuje, že dostal o 3,89 gólu méně než měl. 

Obránci

Cadu (Plzeň) 7,0

Pokusí se skoro o čtyři driblingy na zápas. Vytvoří také jednu střeleckou pozici pro spoluhráče, což mu v konečném součtu vyneslo sedm asistencí.

Ladislav Krejčí (Sparta) 7,1

Kapitán Priskeho výběru bez kterého si lze poslední úspěchy Sparty jen těžko představit. Vstřelil osm gólů a na dalších sedm přihrál. V lize byl nejlepší v progresi míče. Průměrně ho totiž každou minutu posunul o pět metrů k brance soupeře. Žádný jiný hráč taky neměl tolik zakončení hlavou.

Krej
KrejLivesport

David Douděra (Slavia) 7,0

Poctivě brousil pravou lajnu slávistické sestavy. Do pokutového území průměrně poslal víc než šest centrů a připravoval šance v hodnotě 0,21 xG.

Záložníci

Ewerton (Baník) 7,4

V počtu driblingů ho předstihl pouze Musa Alli z Českých Budějovic. Nejlepší byl Brazilec v počtu druhých asistencí, kterých zaznamenal sedm.

Petr Ševčík (Slavia) 7,1

Posbíral celkem čtyři asistence, ale mohlo jich být mnohem víc. Záložník Slavie totiž dosáhl na hodnotu 8,16 xA.

Marek Havlík (Slovácko) 7,0

Zažil svou zdaleka nejgólovější sezonu. 12 branek přitom vstřelil z pouhých 6,43 xG.

Pavel Šulc (Plzeň) 7,3

Jeden gól ho dělil od koruny krále střelců. Tento ligový ročník i tak zakončil s krásnou bilancí 18 gólů a šesti asistencí. Svým pohybem obhospodařoval celou soupeřovu polovinu a byl tak jasným ofenzivním tahounem svého týmu. Slušně si vedl i v defenzivních soubojích, ve kterých byl úspěšný v 65 % případů.

Útočníci

Veljko Birmančevič (Sparta Praha) 7,4

Srbovi, který na Letnou zamířil z francouzského Toulouse, české liga sedla. Ve své první a možná taky jediné sezoně v této soutěži posbíral hned 27 kanadských bodů. Ty si rozdělil mezi 16 gólů a 11 asistencí a byl tak zároveň nejlepším nahrávačem soutěže. Připsal si taky 29 klíčových přihrávek a v této statistice nenašel přemožitele.

Birman
BirmanLivesport

Václav Jurečka (Slavia Praha) 7,3

Nejlepší střelec ligy, který ovládl i metriku očekávaných gólů. Nikdo nestřílel tak často jako Jurečka a víc doteků ve vápně zaznamenal pouze týmový kolega Chytil.

Lukáš Haraslín (Sparta Praha) 7,4

Má za sebou svoji nejproduktivnější sezonu, když k 12 gólům přidal i pět asistencí. Každá šestá střela skončila přesným zásahem.