Tribal Football

Krejčí se loučí se Spartou. Kapitán úřadujících mistrů se stal rekordní posilou Girony

Spartě dává sbohem její kapitán.
Spartě dává sbohem její kapitán.Profimedia
Když Ladislav Krejčí (25) v posledním zápase sezony proti Plzni (1:1) střídal, v očích se mu blyštěly slzy a letenským ochozům mával na rozloučenou. Věděl, že po zisku doublu pro něj končí nejen sezona, ale i úspěšné působení v pražské Spartě. To se teď ostatně potvrdilo – kapitán klubu, který vyhrál poslední dva ligové tituly, podepsal se španělskou Gironou smlouvu na pět let.

"Každý hráč touží po takovém momentu. Vůbec jsem se na tuhle chvíli netěšil. I když jsem v sobě emoce celou sezonu dokázal držet, teď to na mě všechno dolehlo. Už teď mi to chybí, ale vím, že je to ten správný moment a krok pro mě jako člověka i fotbalistu, abych mohl dosáhnout dalších cílů," řekl Krejčí v rozlučkovém videu se sparťanskými fanoušky.

Advertisement
Advertisement

Krejčí je odchovancem brněnské Zbrojovky, za kterou v lize debutoval právě proti Spartě. Do letenského celku přestoupil v červnu 2019. Původně defenzivní záložník se v sestavě etabloval hlavně jako stoper v tříobráncovém systému. V létě 2022 se stal novým kapitánem klubu poté, co ukončil kariéru Bořek Dočkal. Se Spartou vyhrál poslední dva ligové tituly, je také dvojnásobným vítězem poháru.

Girona, která patří do skupiny City Football Group stejně jako například anglický mistr Manchester City, skončila ve španělské La Lize třetí. Krejčí si tak v dresu katalánského celku zahraje Ligu mistrů.

O zájmu Girony se začalo nejvíce spekulovat na konci dubna, Krejčí měl podle zdrojů serveru InFotbal jednat o přestupu přímo s Pere Guardiolou, prezidentem klubu a bratrem kouče Manchesteru City Pepem.

Katalánci měli za kapitána Sparty zaplatit 12 milionů eur (asi 300 milionů korun) a tím z něj udělali svou nejdražší posilu. Dosavadní rekordman, ukrajinský útočník Arťom Dovbyk, přišel Gironu na osm milionů eur. Zároveň jde o druhý nejtučnější sparťanský prodej za éry sportovního ředitele Tomáše Rosického – nejvíce letenský klub utržil za odchod Adama Hložka do Leverkusenu (18 milionů eur).

Pro Spartu jde o druhou ztrátu v tomto týdnu. Ve středu oficiálně potvrdila odchod dánského trenéra Briana Priskeho do Feyenoordu Rotterdam. Na lavičce letenského týmu ho nahradil jeho krajan a dosavadní asistent Lars Friis.

Další přestupy a spekulace