Tribal Football

Vzestup gruzínského fotbalu: Základy položil Slovák, na Euro je dovedl bývalý bek Bayernu

Willy Sagnol hrával i za Bayern Mnichov.
Willy Sagnol hrával i za Bayern Mnichov.Profimedia
Říkáte si, kde se vzala tak silná generace gruzínského fotbalu? S týmem začal pracovat kdysi už slovenský trenér Vladimír Weiss st. (59) Loni Gruzie došla na Euru do 21 let (které spolupořádala s Rumunskem) až do čtvrtfinále. Nyní partu kolem Chviči Kvaraccheliji formuje někdejší obránce Bayernu Mnichov Willy Sagnol (47).

Gruzie – Česko (15:00) + audiokomentář

Cesta na evropský šampionát pro Gruzii začala prakticky se vznikem konceptu Ligy národů. Gruzínci o sobě poprvé dali vědět už v covidové éře pod vedením slovenského stratéga Vladimíra Weisse st., když je od prvního Eura dělilo jedno úspěšné barážové finále se Severní Makedonií.  

Advertisement
Advertisement

Gruzie tehdy ještě měla jiné rozestavení (4-3-2-1/4-3-3) a jiného hrdinu v hlavní roli (Giorgiho Čakvetadzeho), ale už tenkrát si zasloužila širší uznání.

Weiss udělal rychlý proces s pár přesluhujícími hráči (včetně slávisty Levana Kenii) a Gruzie díky němu představuje jediného 16bodového účastníka dvou různých úrovní Ligy národů — hned napoprvé se jí to s ním povedlo ve skupině D, loni takto postupovala do B, před Bulharskem a Severní Makedonií. 

To už byla práce trenéra Willyho Sagnola, který brzy přepnul z Weissova čtyřobráncového systému na současné 5-3-2, ale nikdy svému slovenskému předchůdci nepřestal být vděčný za prvotní přičichnutí k úspěchu.

Preview zLivesport

Bez něj by to nešlo, stejně jako bez Ligy národů (ve své kvalifikační skupině Gruzínci skončili až za třetím Norskem) a trochy štěstí, kdy jim los přisoudil domácí výhodu jak v semifinále play off, které proti Lucembursku zvládli i bez suspendovaného "Kvaradony" (a za výrazné pomoci VAR), tak ve finále proti Řecku, které udolali až na penalty.

Sagnol se učil i od Ancelottiho

Sagnol byl součástí slavného monackého týmu, který na cestě do semifinále Ligy mistrů 1997/98 ubránil vysoce favorizovaný Manchester United. Přesto se ho zlatý mundial netýkal. V létě 2000 se v krásném věku 23 let stěhoval do kádru čerstvých semifinalistů Ligy mistrů z Mnichova, nicméně ne kvůli tomu, že by zazářil na zlatém Euru – tam se vůbec nebobjevil.

O rok později slavil s Bayernem své jediné vítězství v Lize mistrů. Sám přitom ve finále odehrál jenom první poločas a nakonec nebyl ani součástí UEFA týmu roku na úkor finalisty Poháru UEFA Cosmina Contry. Když už se konečně někam s reprezentací podíval, jednalo se o ostudné MS 2002 (konec ve skupině) a o nic víc povedené Euro 2004 (kde jen dostřídával).

Sest

Na mistrovství světa 2006 si schoval nejlepší výkon na finále a sám si splnil povinnost i v penaltovém rozstřelu, nakonec ale bral jen stříbro. Loučil se na Euru 2008, kde se podílel na Domenechově historickém jednobodovém fiasku. Poslední zápas už se ho ani netýkal.

Ač Francouz a jedna z tváří hegemona bundesligové scény první dekády nového tisíciletí, hráčská kariéra Willyho Sagnola je bizarně protkaná osobními neúspěchy či nedocvaky.

A ta trenérská dlouho nevypadala, že ho vytrhne. Jeho dosud jediná velká štace stranou Francouzské fotbalové federace, kde potichu podnikal své první krůčky u mládežnických reprezentací (přičemž s U21 nedostal šanci dokončit nakonec neúspěšný kvalifikační cyklus na české malé Euro 2015), v Bordeaux netrvala ani dvě celé sezony, vyústila v loučení na 14. pozici (po 6. příčce v první sezoně) a nejvíc zaujala kontroverzním popisem "typického afrického fotbalisty".  

Když se pak roku 2021 nečekaně zjevil v Gruzii na konci cílevědomého hledání národního týmu, i jeho okolí si ťukalo na čelo. O to větším zadostiučiněním ovšem pro Sagnola je tento návrat do Německa, kde zažil nejlepší roky jako hráč Bayernu, nejlepší zápasy coby reprezentant Francie a dle svých slov i nejdůležitější měsíce jako trenér (asistent Carla Ancelottiho).

Sagnol sám před turnajem vtipkoval, že bude na každý zápas Gruzie potřeboval tak sto volňásků. V Bavorsku je tento poctivec, jenž o sobě sám tvrdí, že se na lavičce vždy snaží zachovat klid, stále oblíbený.

Tabulky Eura 2024