Tribal Football

Vicemistři světa pohledem dat: Tým s výjimečným koučem a všestranným gólmanem čeká Gakpo a spol.

Francouzský gólman Mike Maignan zaujal proti Rakušanům hrou nohama.
Francouzský gólman Mike Maignan zaujal proti Rakušanům hrou nohama.Profimedia
Po dlouhých 16 letech na sebe na evropském šampionátu narazí fotbalisté Francie a Nizozemska. A pro první z nich to není příjemné vzpomínání. V roce 2008 totiž na turnaji totálně vyhořeli, coby úřadující vicemistři světa skončili ve skupině poslední s jediným bodem a přispěl k tomu i debakl 1:4 od Oranjes. Ve všech následujících vzájemných zápasech už však Francii vedl kouč Didier Deschamps, pro nějž jsou "tulipány" nejoblíbenějším sokem vůbec. Z osmi duelů v roli trenéra reprezentace je porazil sedmkrát. Souboj o prvenství ve skupině D má jasného favorita právě v Les Bleus.

Ti se od zmíněného krachu hodně proměnili a na minulých dvou světových šampionátech hráli ve finále. Hlavní zásluhu na tom má právě zmíněný Deschamps, jenž díky pondělní výhře nad Rakouskem (1:0) oslavil jako třetí kouč v historii stovku výher v mezistátních zápasech. Vynikají mezi nimi také dva triumfy 4:0 nad Nizozemskem na Stade de France (v srpnu 2017 a loni v březnu). V tom prvním se premiérového reprezentačního gólu dočkal ve věku 18 let a 254 dní jistý Kylian Mbappé.

Advertisement
Advertisement

Ačkoli experti předvídají vyrovnanou bitvu, pouze čtyři z posledních 30 vzájemných střetnutí skončila nerozhodně. Na velkých turnajích je Nizozemsko ve skvělé formě, když z minulých 17 zápasů prohrálo pouze jeden (12 vítězství a čtyři remízy), a to v osmifinále minulého Eura proti Česku (0:2).

Svěřenci Ronalda Koemana se mohou spolehnout na zářivou formu Codyho Gakpa. Útočník Liverpoolu, jeden z objevů předloňského mistrovství světa, skóroval v každém ze svých čtyř startů ve skupině velkého turnaje. Celkově se podílel na šesti gólech v posledních osmi zápasech za Nizozemsko (4+2). V úvodním kole šampionátu vyhrál nejvíc soubojů ze všech (15), pětkrát vystřelil (nikdo neměl víc pokusů) a víc faulů než on si vynutil pouze Angličan Harry Kane (6).

Tren
TrenProfimedia / Livesport

Není divu, že má Gakpo taková čísla, tým totiž hraje na něj. Z 82 průnikových přihrávek v zápase proti Polsku (což je mimochodem nejvyšší počet v zápase na letošním ME) jich 17 mířilo právě na 25letého útočníka. Spoleh je i na Wouta Weghorsta. Tomu stačilo pouhých 138 vteřin na to, prostřelil Wojciecha Szczesného a zajistil svému týmu vítězství.

Stal se tak nejrychlejším nizozemským náhradníkem, který skóroval na evropském šampionátu. Tři z jeho čtyř gólů na velkých turnajích padly právě z role náhradníka. Na mistrovství světa 2022 a letos potřeboval ke skórování v průměru jen 10 doteků s míčem a 23 minut, což je nejnižší poměr ze všech hráčů, kteří v těchto dvou soutěžích docílili víc než jednoho gólu.

Francie se proti Rakousku spoléhala na skvělého N'Golo Kantého, jenž svůj návrat na velký turnaj zvládl stylově a bojovností, která se neomezovala jen na střed pole. Ve třech zápasech, jež za národní tým odehrál od svého návratu na začátku června, pokryl větší plochu hřiště, než tomu bylo zvykem v předchozích dvou letech (2020-22). To se jeho aktivita soustředila spíš do středu pole a zachytával míče ve volnějších prostorech.

Důkazem jeho významu pro tým je i fakt, že když v utkání vystřídal kapitán Mbappé, kapitánskou pásku svěřil právě Kantému, poprvé v jeho kariéře v reprezentaci. Další oporou Francouzů v úvodním duelu šampionátu byl gólman Mike Maignan, který přitom na velkém turnaji debutoval. A ukázal, že jeho zranění z konce sezony je už za ním.

V duelu zářil spíš prací nohou než zákroky (tři) a zkompletoval 28 přihrávek, což je nejvyšší počet od francouzských brankářů na Euru nebo mistrovství světa od roku 1980, kdy Opta začala tyto soutěže analyzovat. Ve svých prvních 17 zápasech za Les Bleus inkasoval Maignan jen devět gólů, což činí výborný průměr 0,52 gólu na utkání.

Strážce branky AC Milán má navíc s Nizozemskem pozitivní zkušenost. Loni v březnu chytil Memphisi Depayovi penaltu a přerušil sérii 15 pokutových kopů, z nich brankáři francouzské reprezentace inkasovali. Pokud vynuluje nizozemské střelce i tentokrát a jeho tým zvítězí, může to být pro jeho zemi předzvěst něčeho velkého. Když totiž Francie vyhrála úvodní dva zápasy Eura, vždy se potom dostala do finále.

Nizozemsko – Francie (21:00 + audiokomentář)