Tribal Football

SESTŘIH: Chorvatsko znovu přišlo o výhru v nastavení, remíza s Itálií ho přiblížila konci

Updated
Chorvaté měli vítězství nad Itálií na dosah, nakonec ale berou jen remízu a postup jim mizí v nedohlednu.
Chorvaté měli vítězství nad Itálií na dosah, nakonec ale berou jen remízu a postup jim mizí v nedohlednu.Profimedia
Itálie uzavřela skupinovou fázi Eura remízou s Chorvatskem. Vatreni se i přes matný výkon dostali do vedení zásluhou gólu Luky Modriče, který se stal nejstarším střelcem v historii ME, jenže podruhé na turnaji přišli o vítězství v nastavení – střídající Mattia Zaccagni vyrovnával na konečných 1:1 v 98. minutě. Zatímco Squadra azzurra obsadí v tabulce skupiny B druhé místo a má jistou účast v osmifinále, kde se utká se Švýcarskem, Chorvatsko může do další fáze proklouznout už jen shodou mimořádně příznivých okolností.

Chorvatsko – Itálie 1:1

Dosavadní trápení bronzového týmu MS v Kataru na německém Euru naposledy demonstroval frustrovaný odchod Modriče z mixzóny po sérii nepříjemných otázek. Jeho chování mělo příčinu i v pozdním vyrovnání Albánců, jež dostalo kostkované na pokraj vyřazení. Dostat se z něj mohli pouze v případě skalpu Italů, kteří naposledy okusili sílu omlazených Španělů, s nimiž padli 0:1.

Advertisement
Advertisement

Svěřenci Zlatka Daliče poprvé vystřelili na branku v páté minutě, kdy Luka Sučič dalekonosnou ranou protáhl připraveného Gianluigiho Donnarummu. Azzurri o sobě dali vědět hlavičkou Matea Reteguiho, jež i s pomocí teče obránce skončila těsně vedle pravé tyče. Ve 28. minutě stejným způsobem zakončoval také Alessandro Bastoni, skvělým zákrokem mu však znemožnil skórovat Dominik Livakovič.

Sest

Chorvati se chopili otěží zápasu i ve druhém poločase a do té doby bezzubý útok mohla spasit penalta po hře rukou jednoho z Italů. V 54. minutě se k ní postavil Modrič, ale Donnarumma jeho záměr vystihl a pokutový kop chytil. Z následně získaného balonu však chorvatský kapitán přece jen dokázal nadvakrát rozvlnit síť za bezmocným brankářem Azzurri. Na druhé straně poté znovu hlavičkoval těsně nad břevno Bastoni.

V 87. minutě hledal Federico Chiesa skvělým pasem ve vápně Gianlucu Scamaccu, jenže tomu ke vstřelení gólu chybělo pár centimetrů. V poslední minutě nastavení ovšem srovnal skóre utkání krásným obstřelem na zadní tyč Zaccagni.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Chorvatsko tak sice s Itálií neprohrálo ani v devátém zápase od rozpadu Jugoslávie, čtvrtá remíza ze vzájemných duelů v řadě mu ovšem k postupu pravděpodobně stačit nebude.

Squadra azzurra změří v osmifinále 29. června síly se Švýcarskem a stále živí naději na napodobení počinu Španělska z let 2008 a 2012, kterému se povedlo obhájit titul mistrů Evropy.

Kone
KoneLivesport