Tribal Football

Rakousko je nedoceněný tým, varuje Deschamps před prvním zápasem Francie na Euru

Kylian Mbappé povede Francii na Euru jako kapitán.
Kylian Mbappé povede Francii na Euru jako kapitán.Profimedia
Pondělním zápasem vstoupí do mistrovství Evropy v Německu fotbalisté Francie a Rakouska. Úřadující vicemistři světa jsou podle kursů bookmakerů po Anglii druhým největším favoritem, alpská země má podle papírových předpokladů na turnaji podobné vyhlídky jako česká reprezentace. Utkání má výkop v 21:00 v Düsseldorfu.

Rakousko – Francie (21:00) + audiokomentář

Rakousko se počtvrté účastní finálového turnaje Eura a potřetí v řadě. Ve svém úvodním zápase bude čelit jednomu z nejsilnějších týmů v Evropě. Francie vstoupí do svého 11. ME a na třech z posledních čtyř velkých turnajů se dostala do finále – v roce 2018 vyhrála mistrovství světa, ale utrpěla porážky v rozhodujících duelech ME 2016 a MS 2022. Jediná výjimka z této série přišla na Euru 2020, kdy ji Švýcarsko vyřadilo v osmifinále.

Advertisement
Advertisement

Oba týmy se kvalifikovaly jistě. Rakousko ve své skupině zaostalo pouze o bod za první Belgií, suverénní "Les Bleus" ztratili pouze dva body remízou v Řecku. Skupina D je řazena k nejtěžším, s ohledem na další zápasy proti Polsku a Nizozemsku je vydařený vstup pro oba protivníky důležitý.

Preview zLivesport

"Musíme být silnější jako celek. Být lepší při přechodu do útoku a být schopní využít své šance, protože moc jich nám nedají. A naopak nesmíme do větších příležitostí pouštět soupeře," cituje web UEFA trenéra Rakušanů Ralfa Rangnicka.

Jeho tým se chystá hlavně na hvězdného kanonýra Kyliana Mbappého. "Společně s Erlingem Haalandem je v tuto chvíli asi nejlepším útočníkem na světě. Ale stále je jen jedním z jedenácti hráčů, důležité tedy bude, abychom se postarali, aby měl co nejmenší podporu spoluhráčů," řekl pětašedesátiletý kouč, jehož tým bude navazovat na sérii sedmi zápasů bez porážky.

Vz
VzLivesport

"Rakousko je nedoceněný tým. Za posledních několik let se zlepšilo. Hráli jsme s nimi v Lize národů a viděli jsme, jak kvalitní jsou," poukázal jeho protějšek Didier Deschamps na vzájemné duely z roku 2022. Francouzi doma zvítězili 2:0, venku remizovali 1:1.

"Jde o velmi kvalitní tým, který je v neustálém vývoji. Budeme potřebovat všechnu naši sílu a také správnou mentalitu. Abychom si nemysleli, že jsme francouzský národní tým a úvodní zápas máme vyhraný ještě před jeho začátkem," dodal pětapadesátiletý trenér, který s "Les Bleus" vyhrál MS a Ligu národů. Dalším cílem je evropský titul.

Program Eura 2024