Tribal Football

Musiala ujistil, že Němcům perfektní start nestoupne do hlavy. Jak jim pomohli vojáci?

Jamal Musiala zvyšoval proti Skotsku na 2:0.
Jamal Musiala zvyšoval proti Skotsku na 2:0.Profimedia
Německý záložník Jamal Musiala (21), který byl vyhlášen nejlepším hráčem úvodního zápasu Eura 2024, vyzdvihl, jak fotbalisté pořadatelské země zvládli velký tlak veřejnosti. Tým kouče Juliana Nagelsmanna (36) porazil v Mnichově Skotsko jednoznačně 5:1, což je nejvyšší vítězství v historii zahajovacích utkání ME. Die Mannschaft si v pátek připsal i řadu dalších rekordů.

Německo – Skotsko 5:1

Němcům se povedl ideální začátek. Vůbec poprvé v dějinách evropských šampionátů se stalo, že nastříleli v prvním poločase tři branky. "Určitě jsme před utkáním cítili velký tlak, ale na hřišti pracujeme jeden pro druhého. Můžeme mít z premiéry dobrý pocit. Vlastní gól ke konci trochu bolí, jinak to byl perfektní zápas," citoval web UEFA hvězdu zápasu Musialu.

Advertisement
Advertisement

Němci podávali v posledních měsících nepřesvědčivé výkony, proto o takové premiéře ani nesnili. "Kdyby mi někdo před zápasem takový výsledek nabídl, určitě bych ho bral. Prvních dvacet minut bylo z naší strany opravdu skvělých. Soupeř byl hodně zaskočený," uvedl Nagelsmann.

SestLivesport CZ+SK

Po utkání vyšlo najevo, že v prvním týdnu přípravy dojednal týmu návštěvu skupiny elitních vojáků. "Vedli s hráči debatu na téma, co znamená fungovat jako soudržný kolektiv. Kluci se naučili, jak bojovat jeden za druhého a své parťáky umět ochránit," uvedl kouč, který se ve věku 36 let a 327 dní stal historicky nejmladším trenérem na Euru. Dosud držel rekord Srečko Katanec, který v roce 2000 vedl Slovinsko ve 36 letech a 333 dnech.

Německo je navíc prvním týmem, jehož dva hráči ve věku 21 let nebo mladší skórovali v jednom zápase na evropském šampionátu. "Kouzelníci Florian Wirtz a Jamal Musiala se postarali o to, aby hostitelé Eura nemuseli být vůbec nervózní. Na druhou stranu, lehčí zápas na turnaji nás už nečeká," napsal magazín Kicker.

Musialovy statistiky proti Skotsku.
Musialovy statistiky proti Skotsku.Opta by Stats Perform

V celé zemi zavládla fotbalové euforie. "To byl výkon skoro na titul," nechal se unést nejčtenější německý deník Bild. "Ano, takhle jsme chtěli začít," vyzdvihl v rozhovoru pro televizi ZDF kapitán Ilkay Gündogan. "Od začátku jsme hráli s vysokou intenzitou, první poločas byl neuvěřitelně dobrý. Už před zápasem jsem měl dobrý pocit a naštěstí byl správný. Gól, který jsme inkasovali, byl pro nás dobrým varováním, abychom nesundali nohu z plynu," dodal zkušený záložník Barcelony.

Němci na posledních dvou světových šampionátech nepostoupili ze skupiny a na minulém ME skončili v osmifinále. "Určitě si nenecháme vítězství stoupnout do hlavy. Ohlédneme se za zápasem a řekneme si, co můžeme udělat ještě lépe," ujistil Musiala. Německo vyhrálo svůj úvodní zápas na Euru poosmé, žádný jiný tým to nezvládl více než šestkrát.

Statistiky utk
Statistiky utkOpta by Stats Perform

Němečtí fotbalisté se postarali i o další zajímavé statistické zápisy. Wirtz je ve věku 21 let a 42 dní nejmladším hráčem, který na ME skóroval za Německo. Jeho gól, který padl v čase 9:54, byl druhým nejrychlejším v historii zahajovacích zápasů Eura. Rekord nadále drží Řek Giorgios Karagunis, který se v roce 2004 trefil proti Portugalsku v čase 5:57. Brankář Manuel Neuer si na MS nebo ME připsal 35. start a překonal dosavadní národní rekord Philippa Lahma (34).

Program Eura: Kdy hrají Češi?