Tribal Football

Livesport Daily #241: Euro Speciál. Jaký byl příběh ME 1996, vypráví Pavel Kuka

Livesport Daily #241: Euro Speciál. Jaký byl příběh Eura 1996, vypráví Pavel Kuka.
Livesport Daily #241: Euro Speciál. Jaký byl příběh Eura 1996, vypráví Pavel Kuka.Profimedia
Fotbalové Euro se nezadržitelně blíží a pondělní epizodou podcastu Livesport Daily začíná odpočítávání do začátku turnaje. Ve speciálním seriálu se v jednom dílu týdně podíváme na všech sedm evropských šampionátů, kterých se český národní tým od vzniku samostatného státu zúčastnil. Z každého jsme vybrali jednu osobnost, která byla z nějakého důvodu pro vystoupení českého týmu důležitá. Začínáme chronologicky, tedy šampionátem 1996, kde Češi senzačně až ve finále ve Wembley podlehli Německu 1:2 v prodloužení. Hostem, se kterým slavný turnaj rozebereme, je tehdejší reprezentační útočník č. 1 Pavel Kuka (55).

Měsíc po památném triumfu českých hokejistů na mistrovství světa ve Vídni se fotbalová reprezentace vydala na první Euro v samostatné historii. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina staršího do Anglie rozhodně neodjížděli v roli favorita, spíš naopak. O to větší senzací bylo, když se národní tým na prestižním turnaji probojoval až do finále, ve kterém o vítězství Němců rozhodl dvěma góly Oliver Bierhoff. Stříbro z Wembley zůstává největším reprezentačním úspěchem od rozdělení Československa.

Advertisement
Advertisement

"Nikdy nezapomenu to, jak během několika vteřin na člověka dopadne ta obrovská únava po tom celém měsíci. Do toho posledního obdrženého gólu v prodloužení organismus nějak fungoval a najednou jsem si připadal, že jsem o deset let starší. Když k tomu přičtete zklamání z toho, o co všechno jsme přišli, tak to bylo tak silné, že na to nikdy nezapomenu," vzpomíná Pavel Kuka.

Soutěž o vstupenky na Euro

Livesport Daily #241: JakLivesport

V pondělní epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Kvalifikaci na ME, ve které Češi ztratili body s Lucemburskem nebo Maltou.

Týmovou večeři po úvodní porážce s Německem.

Rozhodování o exekuci penalty ve finálovém utkání.

Přivítání od fanoušků po příletu do Prahy.

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.