Tribal Football

Gakpo o ambicích Nizozemska: Chceme Euro vyhrát. Bude to těžké, ale věříme si

Národní tým Holandska se bude snažit prolomit 36 let dlouhé čekání na titul.
Národní tým Holandska se bude snažit prolomit 36 let dlouhé čekání na titul. Reuters
Talent, ale i silné přátelství. Nizozemská reprezentace bude na blížícím se Euru spoléhat vedle individuální kvality i na týmovou soudržnost, která by jí mohla po 36 letech znovu vynést titul mistrů Evropy. Ofenzivní univerzál Liverpoolu Cody Gakpo (25), jenž zazářil v dresu Oranjes na světovém šampionátu v Kataru, věří souboru trenér Ronalda Koemana (61) až na zlato.

Po delší době a obměně kádru se v nizozemském týmu zase blýská na lepší časy. Defenzivu drží pohromadě kapitán Virgil Van Dijk z Liverpoolu, zálohu režíruje Frenkie de Jong z Barcelony, přičemž v útoku operují Memphis Depay z Atlétika Madrid a zmiňovaný Gakpo. Poměrně perspektivní mančaft doufá, že se mu povede zopakovat vítězství z Eura 1988, které se rovněž konalo v Německu.

Advertisement
Advertisement

"Očekávání jsou velká," uvedl Gakpo v rozhovoru pro ESPN a vzápětí dodal: "Myslím, že máme na papíře velmi dobrý tým s velkými jmény."

"Myslím si, že jsme jako skupina velmi kompaktní. Už se známe dlouho a hodně od sebe očekáváme, víme čeho je každý hráč schopen," řekl o aktuálním týmu Gakpo. "Nevím, jak nás vnímá okolní svět, ale my chceme dosáhnout nejvyššího možného cíle, kterým je vyhrát Euro. Bude to velmi těžké, ale věříme si," prozradil sebevědomý forvard.

Přípravu na šampionát zahájí Nizozemci přátelským zápasem v Rotterdamu proti Kanadě. Generálka čeká Oranjes rovněž před domácím publikem proti Islandu. V Hamburku pak 16. června vstoupí Van Dijk a spol. do turnaje zápasem proti Polsku.

Program Eura 2024