Tribal Football

Euro ONLINE, den 4: Schranz má slovenský rekord, Porteous dostal trest na dva zápasy

Updated
Slovenská radost po brance Schranze.
Slovenská radost po brance Schranze.AFP
Evropský šampionát je v plném proudu a také pondělní program jeho 17. edice nabídl fanouškům zajímavou podívanou. O solidní překvapení se postaralo Slovensko, které porazilo Belgii 1:0 a jediný gól padl také v utkání mezi Rakouskem a Francií. Vstřelil ho Maximilian Wöber (26) a bohužel do vlastní – tedy rakouské – sítě. Hlavní události čtvrtého dne Eura sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, který mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

23:04Francouzští fotbalisté vstoupili do šampionátu výhrou nad Rakouskem 1:0 a v tabulce skupiny D se bodově dotáhli na Nizozemsko, které v neděli zvítězilo nad Polskem 2:1. O výsledku rozhodl ve 38. minutě vlastní gól Maximiliana Wöbera. Trenér Didier Deschamps si připsal stou výhru na francouzské lavičce od svého příchodu v roce 2012.

Advertisement
Advertisement
Sest

21:53 – Německý youtuber pronikl při zahajovacím ceremoniálu před zápasem domácího Německa se Skotskem na hřiště v kostýmu maskota. Marvin Wildhage na YouTube zveřejnil video, v němž celou akci na stadionu v Mnichově popsal a zdokumentoval. Narušení bezpečnostních opatření potvrdili i zástupci UEFA, případem se podle agentury AP zabývá policie.

21:14 – Trenér portugalských fotbalistů Roberto Martínez očekává od úvodního utkání na mistrovství Evropy proti českému týmu krásnou podívanou pro nezaujatého fanouška. Padesátiletý španělský kouč na tiskové konferenci uvedl, že se mu herní styl úterního soupeře už delší dobu líbí. Zároveň odmítl, že by devětatřicetiletého kapitána Cristiana Ronalda, který působí na klubové scéně v Saúdské Arábii, nominoval pouze za zásluhy. Více informací v článku.

20:23Belgickým smolařem proti Slovensku se stal Romelu Lukaku, je totiž prvním hráč v historii mistrovství Evropy, kterému byly odvolané dva góly VARem v jednom zápase.

Lukaku m
Lukaku mOpta by Stats Perform

20:07 – Rychlé góly jsou zatím na světovém šampionátu důležité, kdo takový vstřelí, má slušnou šanci na vítězství.

20:01 – Fotbalisté Slovenska v úvodním zápase na ME nečekaně porazili favorizovanou Belgii 1:0 a výrazně se přiblížili postupu ze skupiny. O jediný gól zápasu se už v čase 6:07 postaral Ivan Schranz, který prostřelil Koena Casteelse. Branka slávistické opory je zároveň nejrychlejší, kterou kdy Slovensko na velkých turnajích vstřelilo. Dvakrát rozhodčí odvolal gólový zásah Lukakovi.

Sest

18:40 – Skotský fotbalista Ryan Porteous už si na mistrovství Evropy v základní skupině nezahraje. UEFA potrestala pětadvacetiletého obránce zákazem startu ve dvou zápasech za hrubý faul na Ilkaye Gündogana v úvodním duelu s Německem. Porteous dostal červenou kartu v závěru prvního poločasu poté, co oběma nohama kolíky napřed zajel v pokutovém území do Gündogana.

18:31"Češi mohou být nebezpeční, dáme rozhodně do zápasu všechno," řekl během tiskové konference před zítřejší bitvou mezi Českem a Portugalskem obránce Rúben Dias. "Jsou vysocí a silní, ale my jsme také dobře fyzicky vybavení. Moc dobře víme, proti komu budeme hrát," dodal zkušený obránce Manchesteru City.

18:14 – Gól Ivana Schranze proti Belgii v čase 6:07 je historicky nejrychlejším gólem, který kdy Slovensko na velkých turnajích vstřelilo. Opora Slavia poslala tým brzy do vedení.

16:54Rumunsko začalo turnaj jasnou výhrou 3:0 nad Ukrajinou a jde pro něj o teprve druhé vítězství historie na ME. První gól vstřelil někdejší hráč Sparty a Slavie Nicolae Stanciu ve 29. minutě.

SEST

16:06 – Na úvod evropského šampionátu čeká Česko jeden z největších favoritů celého turnaje. "Síla Portugalska je ohromná," neváhá někdejší záložník Jan Morávek (34), který se v roli experta Livesport Zpráv vydá přímo na stadion v Lipsku. V rozhovoru před zápasem nabízí možnou cestu k úspěchu a rozebírá i personální složení české sestavy.

15:04Slovenští fotbalisté se pomalu stávají pevnou součástí bojů o evropské šampiony. Na závěrečný turnaj postoupili potřetí za sebou a v poměrně vyrovnané skupině mají v Německu reálnou šanci postoupit dál. Beznadějně nevypadá ani jejich úvodní duel turnaje proti favorizované Belgii, která je vzadu zranitelnější než dřív. Více informací najdete v článku.

14:35 – Livesport se zahájením Eura 2024 přidal další platformu pro fanoušky – zápasové studio. To doprovází každý hrací den evropského šampionátu v Německu a jeho tématem je vždy šlágr programu příslušného dne. Tentokrát jde o zápas Belgie se Slovenskem, který rozebral někdejší skaut Slavie a v současnosti trenér Sigmy Olomouc B Miloslav Brožek. Více informací najdete v článku.

Studio k zLivesport

14:05 – Brankář španělské reprezentace Unai Simón přiznal, že na turnaji chytá se zraněným zápěstím. Na dnešní tiskové konferenci uvedl, že po turnaji v Německu půjde na operaci. Informovala o tom agentura DPA. "Není to nic, co by mi bránilo v chytání, jak se ukázalo i v průběhu sezony. Čeká mě operace, ale zatím na to nechci myslet, soustředím se jenom na Euro. Po turnaji k tomu řeknu víc," uvedl Simón

Sim
SimLivesport

13:25 – Byl to dosud nejméně gólově bohatý zápas letošního Eura. A to fanoušci od fotbalistů Anglie čekali, že hned od začátku budou naplňovat prognózy expertů o nejsilnějším útoku turnaje. Nakonec jim však na vítězství nad Srby stačila jediná povedená akce. A i jinak se rozhodně z jejich strany nejednalo o žádnou útočnou smršť. Více informací najdete v článku.

12:19 – Zápasy ME sledovalo během prvního víkendu v České televizi v průměru 377 tisíc diváků, což je o třetinu více než v roce 2021. Podíl na publiku se téměř zdvojnásobil na 17,5 procenta lidí s puštěnou televizí. Alespoň na chvíli si tak fotbal pustilo 1,99 milionu lidí. ČTK dnes údaje poskytla Česká televize.

11:54 – Jak se bude dařit Cristianu Ronaldovi na Euru? Bývalá opora české reprezentace Karel Poborský v tom má celkem jasno, portugalskému veteránovi moc nevěří.

10:50 – Belgický obránce Thomas Meunier o mistrovství Evropy kvůli zranění stehenního svalu nepřijde. Fit sice bude asi až za deset dní, ale trenér Domenico Tedesco potvrdil, že dvaatřicetiletý fotbalista se poté připojí k týmu. Informovala o tom agentura Reuters.

09:50 – Gareth Southgate vede Anglii na čtvrté velké akci a znovu začal výhrou. Albion pod vedením kouče včera porazil Srbsko, v předcházejících zahajovacích duelech na světových a evropském šampionátu zdolal Tunisko, Írán a Chorvatsko.

09:30 – V neděli večer se na mistrovství Evropy v Německu poprvé představila Anglie a jeden ze spolufavoritů vyhrál nad Srbskem. K zisku tří bodů mu stačila jediná trefa, Srbům alespoň k remíze nepomohlo ani zlepšený výkon po změně stran. "Mohlo to být lepší, ale důležité bylo zahájit turnaj třemi body," přiznal Alexander-Arnold. Více informací najdete v článku.

Statistiky z
Statistiky zOpta by Stats Perform

08:25 – Česká reprezentace si poprvé zatrénovala v Lipsku, kde ji v úterý čeká první zápas na Euru proti Portugalsku a reportér Livesport Zpráv Lukáš Pečeně při té příležitosti vyzpovídal Adama Hložka a Tomáše Chorého. "Všichni doufáme v to, že do toho vkročíme správnou nohou a potěšíme jak sebe, tak naše fanoušky," nechal se slyšet vytáhlý útočník Plzně.

Adam HloLivesport

07:40 – Podle trenéra Dragana Stojkoviče si srbský záložník Filip Kostič při nedělní porážce 0:1 od Anglie v úvodním utkání Eura 2024 pravděpodobně poranil vaz v levém koleni. "Kostič cítil silnou bolest ve vnější části levého kolena a obáváme se, že by mohl mít poškození vazů," dodal kouč Srbska. Více informací najdete v článku.

06:45 – Pondělní program odstartuje v 15:00 duelem mezi Rumunskem a Ukrajinou, kde bude mírným favoritem parta kolem Mychajla Mudryka. V nominaci Rumunska nechybí jména jako Nicolae Stanciu nebo Florin Nita, kteří prošli českou nejvyšší soutěží.

Preview zLivesport

06:40 – Letošního mistrovství Evropy se budou účastnit i argentinští rozhodčí a poprvé půjdou do akce v úterý. Zápas Turecko - Gruzie odřídí Facundo Tello, na pomezí mu budou asistovat Gabriel Chade a Ezequiel Brailovsky.

06:35 – Utkáním proti favorizované Belgii dnes do mistrovství Evropy vstoupí v 18:00 fotbalisté Slovenska, kteří mají na soupisce i čtyři hráče české ligy. Třetí tým žebříčku FIFA Belgie je jednoznačným favoritem skupiny. "Rudí ďáblové" chtějí konečně naplnit vysoká očekávání a po 44 letech projít mezi nejlepší čtyřku turnaje. Slováci mají na soupisce sparťana Lukáše Haraslína, slávistu Ivana Schranze, libereckého Lubomíra Tuptu a Tomáše Riga z Ostravy. Českou ligu si v minulosti zahrálo i trio Martin Dúbravka, Dávid Hancko a Patrik Hrošovský.

Preview zLivesport

06:20Anglie porazila Srbsko 1:0 a v základních skupinách evropských šampionátů neinkasovala popáté za sebou, něco takového se v historii ME ještě nikomu nepovedlo.

06:10 Rakousko se počtvrté účastní finálového turnaje Eura a potřetí v řadě. Ve svém úvodním zápase bude čelit jednomu z nejsilnějších týmů v Evropě. Francie vstoupí do svého 11. ME a na třech z posledních čtyř velkých turnajů se dostala do finále – v roce 2018 vyhrála mistrovství světa, ale utrpěla porážky v rozhodujících duelech ME 2016 a MS 2022. Jediná výjimka z této série přišla na Euru 2020, kdy ji Švýcarsko vyřadilo v osmifinále.

Preview zLivesport