Tribal Football

Den s národním týmem ve Schladmingu: Haškův kšilt, curling, obíhačka i mediální povinnosti

Ivan Hašek dohlížel na trénink české reprezentace s kšiltem dozadu.
Ivan Hašek dohlížel na trénink české reprezentace s kšiltem dozadu.Livesport / Marek Kratochvíl
Pár měsíců zpátky se tam ještě proháněli lyžaři, na začátku června však v rakouském Schladmingu trávila čas česká fotbalová reprezentace. Národní tým se v malebném prostředí Nízkých Taur připravoval na blížící se Euro a měl k tomu skvělé podmínky. To se ostatně projevilo na náladě, kterou ještě vylepšila páteční pohodová výhra nad Maltou 7:1.

Pozápasový den bývá zpravidla uvolněný. O to víc, když vyhrajete 7:1. Není tak překvapením, že ze všech členů národního týmu v sobotu sršela výborná nálada. Redakce Livesport Zpráv, jejíž členové byli přímo ve Schladmingu, přibližuje poslední den soustředění.

Advertisement
Advertisement

Zdvořilí trenéři

Trenéři Ivan Hašek, Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý nastavili celému dni jasnou tvář. Ještě než se zmiňované trio odebralo na krátkou projížďku na kole do pár set metrů vzdáleného tréninkového centra, zdvořile a s úsměvem potřáslo rukou přítomným novinářům.

Ivan Ha
Ivan HaLivesport / Marek Kratochv

Individuální volba

Zatímco realizační štáb už na nedalekém domovském stánku FC Schladming připravoval dovednostní hry, hráči si čas odjezdu volili individuálně. Na dobrovolný trénink vyrazila zhruba polovina z nich, někteří si naplánovali vlastní program, někdo zase v útrobách tamního stadionu využil rotoped či posilovnu.

Fotbalist
FotbalistLivesport

Ochota slávistů

Individuální odjezdy na trénink nahrály do karet lovci podpisů, jenž po boku svých dětí na hotelové recepci odchytával hráče Slavie. Ti se se vší ochotou vyfotili, přidali autogram a s úsměvem na tváři zamířili k zaparkovaným kolům.

Fotbalový curling

Na skvěle střiženém trávníku nechyběly tradiční opory. V tréninkovém byl převlečen kapitán Tomáš Souček, kanonýr Patrik Schick i zkušený obránce Vladimír Coufal. Během toho, co se někteří ještě převlékali, se  v šestnáctce odehrával velký souboj. Asistent trenéra Jaroslav Köstl a technický ředitel Erich Brabec si střihli "fotbalový curling". Míče místo kamenů a penaltový puntík jako střed kruhu.

Souboji realiza
Souboji realizaLivesport

Obíhačka

Po krátkém proslovu hlavního trenéra čekala na Součka a spol. rozcvička. Hned po ní následovala první zábavná hra – nohejbalová "obíhačka". Dvě předem připravená hřiště obsadila zhruba dvanáctka hráčů, přičemž brankáři se věnovali vlastnímu programu. Netradiční formát reprezentanty bavil, což ostatně dávali velmi hlasitě najevo. Mladíci Adam Hložek s Matějem Juráskem museli dokonce čelit trestu, který (ne)bývá mezi fotbalisty velmi oblíbený – záleží na jaké stojíte straně...

TrLivesport CZ

Vítězný duch a kšilt dozadu

Trenéři si po pátečním vítězství připravili pro své svěřence ještě jednu dovednostní soutěž, při níž se proti sobě postavily na dvou připravených hřištích čtyři trojice. Cílem bylo "vytlouct" kopem do vymezeného prostoru protější tým. Jak už to bývá, když chce každý vyhrát, vznikla řada hádek. Všechny však v nadsázce. Třeba takový Václav Černý se po ráně nártem omlouval, že nezaslechl pravidla. Trenér Hašek všemu přihlížel s úsměvem a baseballkou s kšiltem dozadu.

Bago, rozmluva i dovednostvLivesport CZ

Povinnosti na hotelu

Víc toho přítomným novinářům už člen bezpečnostního týmu vidět nedovolil, přestože technický vedoucí Michal Černý prohodil, že "to dneska asi vůbec nevadí..." Zbytek tréninku tak proběhl za zavřenými dveřmi. Po jeho skončení se členové nároďáku přesunuli na kole zpět do hotelu, kde na ně čekal úplně jiný program. 

Po obědě si totiž museli plnit mediální povinnosti. Třeba UEFA si postupně přizvala všechny hráče, které čekalo vedle natáčení i focení. Reprezentanti, včetně členů realizačního týmu, následně absolvovali i rozhovory s českými novináři – na ně se můžete na Livesport Zprávách i v podcastu Livesport Daily těšit už v příštím týdnu.

Program Eura: Kdy hrají Češi?