Tribal Football

Chci aby hráči byli odvážní a agresivní celý zápas, říká Kompany po příchodu do Bayernu

Kompany byl ve středu oznámen jako nový trenér Bayernu Mnichov.
Kompany byl ve středu oznámen jako nový trenér Bayernu Mnichov.Reuters
Vincent Kompany (38) si našel nové angažmá v podobě Bayernu Mnichov, který po nepovedené sezoně hledal trenéra. Belgický manažer hned první den na tiskové konferenci nastínil svůj herní styl a prohlásil, že bude od svých hráčů požadovat agresivitu a odvahu.

Kompany podepsal v nejúspěšnějším německém klubu smlouvu do roku 2027 poté, co se po sestupu s Burnley z Premier League rozešel s vedením. Bayernu se letošní sezona vůbec nepovedla, mistr Bundesligy z předchozích 11 sezon skončil na třetím místě za Leverkusen a Stuttgartem.

Advertisement
Advertisement

Poprvé po více než deseti letech se jim také nepodařilo triumfovat v domácí ani evropské soutěži, což vedlo k odchodu trenéra Thomase Tuchela, který přišel do Mnichova teprve v únoru.

"Z mé strany je to jednoduché. Jaký jste kouč, takový jste člověk," řekl Kompany na čtvrteční tiskové konferenci. "Moje osobnost je taková, že jsem vyrostl v akademii Anderlechtu, kde jste od útlého věku pod tlakem, abyste všechno vyhráli," dodal.

Příchod Kompany bude pro Bayern jistě přínosem. Bývalý stoper Manchesteru City má zkušenosti z Bundesligy, neboť strávil tři sezony v Hamburku, navíc hovoří německy. Řada kandidátů na volný post trenéra se rozhodlo upřednostnit současná zaměstnání – Xabi Alonso podepsal nový kontrakt v Leverkusenu a Ragnick s Nagelsmannem se rozhodli pokračovat u svých národních týmů.

"Chci, aby hráči Bayernu byli opravdu odvážní na míči. Chci, aby byl tým agresivní a tyto dvě věci mě reprezentovali," uvedl Kompany. "Musí být odvážní a agresivní po celých 90 minut. Vždycky," dodal Belgičan.

Kompany, který za Citizens odehrál 360 zápasů a získal čtyři tituly v Premier League, si během své krátké trenérské kariéry získal pověst, že má hru založenou na aktivním pohybu a držení míče.

Svou trenérskou kariéru zahájil v belgickém Anderlechtu a v roce 2022 nastoupil do Burnley, kde se jeho přístup osvědčil a během první sezony v klubu dovedl Clarets k postupu do Premier League z prvního místa, které měli jisté sedm kol před koncem.

Důraz každopádně Burnley na kluby vyššího kalibru nestačil. Po roce sestoupilo z 19. místa zpátky do Championship, když získalo pouhých 24 bodů za celý ročník.